De reflectie van een oude beschaving

reflectie

Deze week las ik in de krant dat Griekenland gelijkgeschakeld wordt met een ontwikkelingsland. Toegang tot gezondheidszorg en basisbehoeften zoals wonen en voedsel is voor de happy few. De oorzaak is niet ver te zoeken. De OESO is erin geslaagd om een beeld te schetsen van hoe stroef de overheid er is georganiseerd. Sterke hiërarchische structuren vol managers die heer en meester zijn over kleine koninkrijken. Managers die niet nadenken en vreemd zijn van elke vorm van communicatie. De politiek wordt er gekenmerkt door clans die continu met elkaar in de clinch liggen. Het artikel deed me denken aan mijn bezoek aan de EAPRIL conferentie in Nijmegen van november vorig jaar. Ik gaf er een postersessie over zelfsturende teams en hoe je via een innovatieve arbeidsorganisatie gezonde en duurzame jobs kunt creëren. Een postersessie is eigenlijk een leuke manier om op een conferentie te staan: je plaatst jezelf ergens met een mooie poster en geeft uitleg aan de voorbijgangers die interesse hebben. Vaak is je publiek vergezeld van een hapje en een drankje, wat de gezelligheid in de hand werkt. Eén van mijn toeschouwers was een Griekse man. Het viel mij op dat hij met ontroering naar mijn uiteenzetting stond te luisteren. Hij sprak me aan en zei dat zijn land gefaald heeft omdat er zo weinig is ingezet op talent en zingeving. Als kind werd hem opgedragen een job te kiezen die geld opbrengt. Een job doe je niet omdat je het graag doet en er talent voor hebt, maar omdat je in rijkdom zou kunnen leven. De maatschappelijke meerwaarde of zingeving van je dagelijks werk is niet relevant. En zo krijg je gesjoemel en de drang om je zo hoog mogelijk in de hiërarchie te werken om te eindigen met een zinloze functie en veel geld.  Alhoewel…veel geld valt in dit verhaal te relativeren bij nader inzien. De situatie in Griekenland geeft wel een heel mooi voorbeeld van welke belangrijke rol arbeidsorganisatie speelt in het welzijn en de ontwikkeling van een bevolking.Het geeft ook aan dat management gebaseerd op conflict en macht niet duurzaam is. De Griekse beschaving die ooit de menselijke zelfreflectie tot kunst verhief, werd vervaagd tot een schim. Welke reddingsboei zou HR kunnen uitgooien om deze tragedie terug op het droge te brengen?

Deze 5 tips kunnen al een goede start zijn:

  1. Bouw netwerkstructuren om samen te werken

Het is duidelijk dat gevechten tussen clans geen zin heeft. Hiërarchische structuren gebaseerd op dwangmatige controle en beheersing staan innovatie in de weg. Als Darwin zei “survival of the fittest”, dan bedoelde hij deze die zich het best kunnen aanpassen. Dat gaat beter samen dan alleen. Tenzij je Hercules heet natuurlijk…

  1. Leiders geven talent zuurstof en regelruimte

Het is wetenschappelijk bewezen dat het geven van regelruimte zorgt voor gezonde en leerrijke jobs. Kennis moet exponentieel groeien om te innoveren en klaar te staan voor de toekomst. Leiders coachen en kijken vooruit. Ze geven zuurstof om te leven en ademen niet alles zelf op.

  1. Innoveer om te blijven bestaan

Laat je niet klissen door een steeds veranderende context. Voorkom achterop te hinken door voeling te houden met wat er leeft en investeer in kennis om de juiste keuzes te maken in vernieuwing.

  1. Leer iedereen denken en doen

Scheiding tussen uitvoering en denkwerk is passé. Een slimme onderzoeker heeft trouwens ontdekt dat het werk van Taylor vervalst is. Dus weg met die handel en vrees geen ondernemerschap.

  1. Voer de menselijke zelfreflectie terug in voor een Griekse beschaving.

Altijd goed om bij de zin van een organisatie stil te staan. Naar schatting zijn een kwart van de jobs in de wereld zinloos. Maak elke job actief en maatschappelijk relevant zodat iedereen met respect naar elkaar kan kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s