Ontmoeting met Pleio doet een vonk overslaan

pleio

Vandaag is het Chinees nieuwjaar en ik las in een boekje dat 2012 het jaar van de draak is. De draak zou staan voor verandering en ondernemerschap. Toevallig was het ook vandaag dat we met een bonte groep van overheid en privé samen kwamen om crowdsourcing in de praktijk te brengen. We doen dit uit enthousiasme en overtuiging, omdat we denken dat dit de weg is naar een duurzame en innoverende toekomst. Telkens opnieuw stellen we vast dat de huidige structuren en samenwerkingsvormen niet de vruchten afwerpen die we zouden willen. Veel organisatie zijn met hetzelfde bezig en het warm water uitvinden is voor sommigen een core business. Als je waterkokers verkoopt is dat interessant, maar voor organisaties is dit een doorn in het oog. We dromen van een ontmoetingsplaats waar iedereen (overheid privé, burger, stakeholder,..) samen kan werken aan diensten en producten die er echt toe doen. Die een meerwaarde bieden voor de samenleving en bovendien zuinig omspringen met de schaarse middelen. Daarenboven zitten we ook met de vergrijzing van de samenleving die een extra uitdaging vormt om nog in balans te kunnen werken. Deze uitdagingen en dromen om beter te doen, brachten ons bij Pleio. Pleio, ofwel Plein Overheid, is een online platform dat ontwikkeld werd door de Nederlandse overheid. Het platform is open source en kan vrij gebruikt worden. Alvast 1-0 voor Pleio t.o.v. de dure systemen van de grote ontwikkelaars.De vertegenwoordigers van Pleio startten hun uiteenzetting met een filmpje (zie hierboven) dat goed weergeeft waar de problemen van de huidige overheid zitten. De problemen zijn niet alleen kenmerkend voor Nederland, maar zijn eigenlijk een mondiaal gegeven. Dat is meteen een aanzet om het platform ook aan te bieden aan andere landen en overheden.

Pleio wil een interactie tussen mensen voor mekaar krijgen door in te zetten op een aantal belangrijke pijlers:

  1. Informele impuls benutten: het netwerk is duidelijk gescheiden van het formele netwerk, maar biedt de mogelijkheid om op een veilige manier ook formeel te werken als je dat wenst. Je kunt het systeem namelijk volledig open zetten, gedeeltelijk gesloten houden of volledig afschermen.

  2. Grenzeloos samenwerken door een focus op thema’s. (klusgericht werken) en vooral te hergebruiken (delen van instrumenten, oplossingen,..).

  3. Cultuur en gedrag: via een “experimenteer ruimte” heb je de ruimte om ‘fouten’ te maken en er kan een bewustwording ontstaan met wat je bezig bent.

  4. Van blabla naar boemboem: door de activiteit van het platform ga je ondernemen om het klassieke systeem heen, wat vaak vlotter en efficiënter is.

Binnen de module heb je een dashboard van de sociale media, een portfolio (talenten die er hun cv posten zodat ze over de grenzen heen geraadpleegd kunnen worden), online werken aan documenten (beveiligde server in Europa die niet valt onder de Patriot wet) en een kennisnetwerk. Je kunt er groepen aanmaken die werken aan een opdracht of kennisgroepjes die informatie met elkaar delen. Voordeel is dat externen makkelijk kunnen aansluiten. Je hoeft zelf niet Pleio in huis te hebben om aan te loggen gezien het volledig open source is. Technisch zijn er ook zoekfuncties voorzien om trends te spotten en je welkomstpagina kan je volledig naar wens opmaken met Widgets. Je kunt het zelfs integreren met je intranet om bijvoorbeeld een venster te krijgen op interne communicatie die van belang is. Op vlak van communicatie kan je filmpjes opladen (zelfgemaakt of Youtube), een blog onderhouden en berichten posten.

Dit alles deed een vonk overslaan bij de deelnemers van de vergadering. Het was de missing link waarnaar we op zoek waren en door de lage drempel en de referentie van de Nederlandse Overheid, is er niets dat ons tegen houdt om hiermee van start te gaan.

Hoe hebben ze er nu voor gezorgd dat er zoveel Nederlanders ingelogd zijn bij Pleio?

De gouden regel met dit soort initiatieven is: start op kleine schaal om het dan geleidelijk aan te laten groeien.Er werd bijna geen reclame voor gemaakt, maar mensen sloten gewoon aan omdat het een meerwaarde bleek te zijn. Het werk raakte vlotter gedaan en de klant kwam helemaal in het centrum te staan van de dienstverlening.

Dit gaan we doen door te starten met een aantal boeiende en overkoepelende thema’s waar we reeds aan kunnen werken. We gaan netwerken die al bestaan en zin hebben om te connecteren aanspreken om de stap te zetten naar co-creatie. Deze microkosmos zal trekker zijn van een mooie beweging naar innovatie en verandering. We gaan dit verder kleur geven door met die netwerken “groeiboeken” te maken (naar het concept van Jef Staes) waar je thema’s gestalte ziet krijgen door de samenwerking met alle betrokken partners.

Zo, het jaar van de draak is ingezet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s