Waarom ik op maandag 30/1 niet zal staken

schaap

Ze zeggen altijd:’het zijn de zotten die werken’. Maar zot zijn doet gelukkig geen zeer. Als jonge ambtenaar stel ik het één en ander vast. De middelen zijn schaars en onze toekomst is moeilijk in te schatten door een steeds veranderende maatschappelijke context. Grote en complexe uitdagingen staan voor de deur. Drie jaar geleden heb ik de privé-sector geruild voor een job bij de overheid. Deze switch kwam er uit maatschappelijk engagement. Ik geloof dat de overheid als dienstverlener voor de burger een belangrijke rol kan blijven spelen in het wegwerken van de kloof tussen arm en rijk, het aanbieden van betaalbare (preventieve) zorg voor iedereen, het faciliteren van meer kansen op de arbeidsmarkt, enzovoort…Om ervoor te zorgen dat die dienstverlening nog dichter komt te staan bij de burger-klant is het nodig om dapper te zijn als ambtenaar. Als jonge ambtenaar zie ik bizarre structuren die historisch gegroeid zijn en zich als een spinnenweb gevormd hebben rond iets dat ooit de ‘verzorgingsstaat’ werd genoemd. Als ik die spinnenwebben zie, dan heb ik goesting om mijn plumeau te pakken. Ik heb ook zin om wat verbouwingswerken te doen. Een likje verf hier en daar om de overheid sexy en aantrekkelijk te maken voor de burger en de mensen die er werken. Ik heb geen zin om dit alleen te doen, maar met alle stakeholders van de overheid. En gelukkig ben ik niet alleen met die passie. Maandag komen een aantal mensen uit verschillende overheidsdiensten, de privé-sector en een bevlogen kerel genaamd Jef Staes samen. We willen samen de overheid 3D* maken en dit tonen in een groeiboek. 3D wil zeggen: slim en klaar voor de toekomst. Slim is niet gelijk aan veel blabla in een ivoren toren met bergen papier. Slim is ook niet het land platleggen in de hoop dat er iets gaat veranderen. Slim is het hoofd koel houden in turbulente crisis en samen op het terrein alle talenten inzetten om oplossingen te bieden. Er wordt soms gezegd dat een economische crisis te vergelijken valt met oorlog. Jammer genoeg is in deze context een staking niet gelijk aan een staakt het vuren. Als ambtenaar ben ik verantwoordelijk, naast de politiek en de burger om dit land mee recht te houden. Ik weet dat velen op dit ogenblik hieraan werken. Die ‘velen’ is een mix van jong en oud.

En wie ben jij? Zin om mee de overheid 3D te maken?

*(Het begrip 3D komt van Jef Staes, meer uitleg via http://www.eoiacademy.com/ )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s