Van concept naar doen: de kaarten op tafel

concept

Vorige week hadden we een boeiende ontmoeting met de Nederlandse Rijksdienst die via een platform genaamd Pleio erin slaagt om over de verschillende bestuursniveaus heen te gaan samenwerken en betrekt haar burgers-klanten actief om tot een goede dienstverlening te komen.Het verhaal van de Nederlanders had vele gelijkenissen met de concepten die Jef Staes meegeeft in zijn boeken rond 3D management. We zagen hier een perfecte match tussen theorie en praktijk. Meer was er dus niet nodig om een afspraak in te plannen met Jef en eens de kaarten op tafel te leggen. We dromen er immers van om de Belgische overheid ook “3D” te maken en zijn op zoek naar de ideale formule om het beste uit alle werelden mee te nemen. Jef vertelde dat hij al zijn boeken en zijn werk op een rij heeft gezet om een model uit te dokteren dat organisaties helpt om de groei van 2D naar 3D te maken. Centraal bij het model is de taal die er wordt gesproken. Vaak is het zo dat veranderingsmanagement stroef op gang komt door de verschillende (management) talen die er gesproken worden. Jef maakt het vergelijk met besturingssystemen die je in de informatica aantreft. Door de komst van bijvoorbeeld Windows en IOS (Apple) kwamen er programmeertalen die niet moeilijk waren om te leren. Deze laagdrempelige talen zorgden voor een explosie van innovatie en creativiteit. Hij wil dus een soort operating system voor organisaties maken.Jef toont een “mission box” dat verschillende business units voorstelt. In die “mission box” zitten eigenlijk alle “waarden” die hij doorheen de geschiedenis heeft benoemd in zijn boeken. Deze waarden zijn de bouwstenen van de 3D organisatie. Zo is hij tot 8 velden gekomen die typerend zijn voor innovatieve organisaties. De veranderingsprocessen die opgezet worden met dit systeem kunnen zichtbaar gemaakt worden in groeiboeken. Om dit een succes te maken wil de EOI Academy in eerste instantie draagvlak creëren en experimenten opzetten. Het is de bedoeling om onbeperkte leerervaringen op te zetten waarbij je jaarlijks een (geldelijke) bijdrage doet afhankelijk van het niveau waarop je werkt (CEO, manager, medewerker).

De kaarten liggen nu op tafel en de brainstormers (mix van ambtenaren en privé) mogen in dit proces instappen als ze zin hebben. Jef gaat dit verhaal de komende dagen ook brengen aan verschillende mogelijke partners die met hem dit project willen aangaan.

Op het eerste zicht zagen we veel gelijkenissen met de concepten die we zelf hadden ontwikkeld.Het bundelen van krachten kan in die zin altijd interessant zijn om innovatieve processen op gang te brengen. Vooral om draagvlak te creëren en ook zichtbaar te maken welke resultaten we aan het boeken zijn. De komende maand zullen we vooral nadenken over strategie en tactiek. Alle puzzelstukjes beginnen stilaan uit de doos te komen en nu zal het de kunst zijn om vanuit de public sector de juiste stukjes op hun plaats te brengen, zodat we samen kunnen werken aan een innovatieve overheid.

(Denk mee aan dit project via o.a. de LinkedIn groep De innovatieve bende voor de Vlaamse Overheid)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s