Wat als…CSI het lijk van Mr. overheid vond?

CSI

Het Crime Scene Investigation team (ofwel CSI voor de vrienden) werd uit haar vrede gerukt door een verontrustende oproep. Mijnheer Overheid werd levenloos aangetroffen in zijn eigen woonst. Inspecteur Day en forensisch patholoog Night gingen onmiddellijk naar het plaats delict om de oorzaak te onderzoeken.

“Op het eerste zicht geen sporen van geweld, Day”, sprak Night terwijl hij teken gaf aan een medewerker om het lichaam te omlijnen.De omgeving zag er kraaknet uit. Zijn administratie was netjes geordend en de schoonmaakploeg leek nog maar net gepasseerd.

“Wat denk je, Night?”

“Ik gok op zelfmoord of een natuurlijk overlijden. We zullen zien wat de lijkschouwing oplevert”. Mr. Overheid werd op een brancard gehesen en van de scène gerold.

“Bon…ik ga eens luisteren in de omgeving. Misschien heeft de buurt iets verdachts gezien”. Day rechtte de kraag van zijn trenchcoat en stak de straat over om Mevr. Boucher te interviewen. De beenhouwerij was rustig op dit uur van de dag en de verkoper achter de toonbank plette een portie americain en een hoop kappertjes bijeen.

“Wat zal het zijn meneer?”

“Inspecteur Day, CSI. Is mevrouw Boucher aanwezig? Ik zou haar een paar vragen willen stellen”. De verkoper keek met grote ogen naar de badge van Day en riep de naam van zijn baas in het deurgat.

“Oeioei! Mijnheer Overheid dood! Wie had dat kunnen denken?!” Mevrouw Boucher keek met ongeloof naar de inspecteur.

“Heeft u iets verdachts gemerkt aan mijnheer Overheid de laatste tijd? Iets dat zou kunnen wijzen op de oorzaak van zijn dood?” Day tokkelde op zijn tablet om notitie te nemen.

“Niets slecht over de doden, maar ik wist dat hij grote schulden had. Jaren heb ik hem veel geld gegeven om te helpen, maar op een moment begon mij dat toch te vervelen, hoor. Als ik zag hoe hij daarmee omging…Ik weet van mensen dat hij regelmatig naar casino The Ksia ging. Dat is toch maar een louche tent.“

“Denk je dat iemand hem kwaad wou doen?”

“Niet dat ik weet. Hij heeft ook heel veel goeds gedaan voor de mensen hé. En ook voor mij, toen ik nog studeerde”.

“Leek hij depressief?”

“Ja, wat zou je willen met al die geldproblemen. Dat daar nog geen familiedrama van gekomen is! Och arme voor zijn kinderen. En het zijn er veel hé! Ga je die ook allemaal ondervragen?”

Day rolde met zijn ogen en klikte zijn tablet uit. Hier ging hij niet veel wijzer worden.

Op de hoek van de straat zat dakloze Harry. Hij wist misschien meer, want mijnheer Overheid kwam regelmatig in contact met hem.

“Manisch depressief werd ik van die kerel! De ene keer mocht ik bij hem logeren en dan smeet hij mij weer buiten. ‘Ga werk zoeken,’ riep hij dan. En hoe gaat dat dan met een kapotte zak vol vodden en een Duitse scheper? Niks verstond hij van mijn situatie”. Harry balde zijn vuist naar Day.De inspecteur haalde een stuiver uit zijn zak en bedankte Harry voor de getuigenis.

“Night? Day, hier. Weet je al meer?” De inspecteur belde voorovergebogen om tegelijk een rare put in het wegdek nader te bekijken.

“Ja, het lab heeft een onderzoek gedaan naar toxische stoffen in zijn weefsel…”

“En?”

“Overdosis procedural” Night bladerde in het rapport en las schuin een reeks gegevens die verzameld waren in een tabel.

“Procedural?”

“Ja, het middel dient eigenlijk om vitale organen onder controle te houden. Maar duidelijk teveel. De dosis werd 7 maal overschreden.”

“Tjeezes…”

“Zijn organen begonnen tegen zijn eigen systeem te werken en dat was de fatale slag.”

“Zou het zelfmoord geweest zijn?”

“We hebben geen afscheidsbrief gevonden… Meer nieuws uit de buurt?”

“Geldproblemen en raar sociaal gedrag naar de mensen. Ik dacht aan een wanhoopsdaad…”

“Misschien even checken bij onze profiler?” Night klapte het dossier dicht en schoof mr. Overheid in de koelkast.

Kate Brain ordende symptomen op een smart board en had er een foto van mr. Overheid bijgeplakt.  Laag gevoel van eigenwaarde, zelfbeschadigend gedrag, dissociatie…

“Klinkt borderline”, zei Kate die razendsnel door de DSM catalogus ging. “Hadden we het eerder geweten, dan was hij misschien nog te redden geweest via schema-therapie”.

“Schema-therapie?” Day en Night stelden de vraag gelijktijdig en Night kon het zich niet laten om een grote hap uit de donut die voor zijn neus lag te nemen. Kate veegde het smart board wit om haar uitleg te illustreren. Dokter Brain had de gewoonte om steeds in beelden iets uit te leggen, en dat was goed voor Day en Night.

“Een therapie om oude disfunctionele schema’s te herkennen en te doorbreken. Borderliners hebben last met het verwerken van informatie, vaak door een trauma in het verleden. Ze hebben de neiging om informatie op een éénzijdige manier te interpreteren en te vervormen. Dan krijg je probleemgedrag dat op de duur een soort disfunctioneel schema wordt omdat dat gedrag steeds opnieuw herhaald wordt.”

“Vanwaar die overdosis Procedural?”, vroeg Night.

“Procedural heeft als bijwerking dat juist die schema’s beheerst en gecontroleerd worden. Het middel was in zijn geval echter niet aangewezen, want hierdoor kreeg hij een grotere vervreemding van zijn eigen persoon.”

“Procedural versterkte dus de borderline op een bepaalde manier?” vroeg Day die de uiteenzetting probeerde te vatten.

“Yep! Het was vuur met vuur bestrijden en dan brand je op.” Brain zuchtte en keek naar haar eigen tekening.Mr. Overheid zag er op het smart board beter uit dan in de koelkast.

Het Crime Scene Investigation team had weer een zaak opgelost, maar er knaagde iets bij Kate Brain. De week erna richtte ze het Change & Innovation Agency op. Gewoon om te voorkomen dat nog eens een mr. Overheid zou sterven met borderline.

PS Alle personages en situaties beschreven in dit verhaal zijn fictief. Gelijkenissen met de realiteit zijn louter gebaseerd op toeval.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s