De zingever

kruithof

Met de komst van het goede weer heb ik de neiging om mijn kasten van enige orde te voorzien en vooral na te kijken welke boeken ik ook alweer op het schap heb staan. Tijdens mijn laatste opruim sessie moest ik nog eens terug denken aan Jaap Kruithof. Je weet wel, die rebelse professor die tijdens de Gentse feesten altijd de boel op stelten zette met scherpzinnige inzichten over de mens en zijn plek in de wereld. Moge zijn ziel in vrede rusten…

In het jaar 1968 publiceerde hij een filosofisch basiswerk getiteld “De zingever”. Een zingever is (ik zeg het hier in mijn eigen woorden) een alerte mens die betekenis geeft aan het leven of tracht zelf een doel te scheppen. “Zingeving” is een actief proces. Als ik een nieuwe functie in alle bedrijven zou mogen uitvinden, dan staat de Zingever met stip op nummer één.De Zingever zou dan samen met iedereen op de werkvloer zoeken naar de maatschappelijke meerwaarde van hun dagelijkse activiteiten. De zingever kijkt na welke structuur en cultuur er nodig is zodat mensen met passie kunnen werken om zin te geven. De zingever houdt in het oog dat mensen fouten mogen maken en verzamelt die fouten in een blooperboek om tijdens de kerstviering met bolle buiken eens goed mee te lachen. En tussen die bloopers zitten geniale uitvindingen die de zin van het werk en het leven de moeite waard maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s