Op de koffie bij de loge

loge

Ken je dat gevoel? Je werkt aan een mastodont van een project met veel ambitie en alles gaat perfect. Te perfect. De façade blinkt en glimt vol met prachtige waarden en normen die de wereld beter gaan maken. En dan kom je bij de top. De top waar het allemaal moet gebeuren. En je hoort ‘ja’, maar je ziet ‘nee’. En je begrijpt het gedrag, want zit daar maar eens aan de top. Eenzaam en achter elke struik een mogelijke (politieke) afrekening. Dit overkomt mij met de uitdaging om de overheid innovatief en minder bureaucratisch te maken. Ik heb de top nodig. Broodnodig om die beweging waar te maken. Maar er is een defect in ons systeem dat open communicatie en al die mooie waarden moeilijk maakt. En dan sta je daar. Verder doen of de handdoek in de ring gooien? Maanden zit ik al mijn hoofd te breken over manieren om uit die verdomde catch 22 te geraken. Uit pure wanhoop schreef ik een brief. Een brief aan de loge met een verzoek voor intervisie. De loge is een netwerk dat al decennia bestaat en kampioen is in het opzetten van formats om in vertrouwen te communiceren tussen verschillende niveaus. Als zij het niet weten, dan weet niemand het. En zo geschiedde. De brief vertrok en nu wachten op antwoord. Het antwoord kwam redelijk snel en een vriendelijke dame belde mij op om de grootmeester te ontmoeten. Ik kreeg een namiddag om met hem van gedacht te wisselen.Vrienden en familieleden waarschuwden mij voor taferelen à la da vinci code en of ik daar wel naartoe zou gaan. Ik kon dan ook geen glimlach onderdrukken wanneer die grootmeester me meegaf dat ze soms wat last hebben van complottheorieën. Dat komt natuurlijk omdat hun cultuur vooral bestaat uit vertrouwen en discretie. Er is geen formalisme en er worden bijvoorbeeld nooit verslagen opgemaakt van bijeenkomsten. De sleutel is luisteren naar elkaar. Leren luisteren naar elkaar. Alles wordt er sterk gekauwd en mensen krijgen er de kans om alles te laten malen in hun hoofd. Ze kiezen zelf wanneer ze er klaar voor zijn om er buiten iets mee te doen. Bezint eer ge begint. Haantjes gedrag wordt uitgeschakeld door de meest mondige even niet te laten spreken en te voorkomen dat er fictieve voorzitters bestaan die met dossiers gaan lopen. In Vlaanderen is dit lastiger dan bij onze Franstalige collega’s want in Vlaanderen zitten we met een Latijnse cultuur van op sterven en strepen. Ik breng naar voor dat wij ook een cultuurverandering willen doen bij de Vlaamse overheid en dat we die culturele waarden op papier hebben gezet en er trajecten worden uitgewerkt om dit in de praktijk te brengen. De grootmeester zucht. “Je denkt toch niet dat mijnheer ineens in zijn kostuum gaat springen en ‘s ochtends in de auto even tegen zichzelf gaat zeggen: en nu ben ik open, ondernemend,…”. Een cultuur kan je niet veranderen, die verandert zichzelf door nieuwe generaties die komen. Het enige wat je kan doen is een kader scheppen van veiligheid. Een kader van vertrouwen.Een kader waar contacten kunnen vermenigvuldigen zodat er een diverse cultuur ontstaat. Er moet vrijheid van denken en spreken mogelijk zijn. Is dit mogelijk? Waar zitten de valkuilen? De grootmeester denkt na. Er zijn 2 elementen die voor verstoring kunnen zorgen: de samenstelling van de groep wordt geraakt of er zijn statutaire kwesties. Het antwoord is herkenbaar. Ook voor ons. Elke dag zien we hoe verschillen in statuut (statutair versus contractueel) of positie voor conflict zorgen. We zien ook dat als groepen met nieuwe mensen moeten samenwerken dat niet altijd van een leien dakje verloopt. Een tikje formalisme brengt het kippenhok aan het kakelen. En dan komt meteen een nieuwe uitdaging op het voorplan: bouw een informeel netwerk dat formeel impact heeft.

…Les tartes à la crème sont plus fortes que vous pensez…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s