Undercover HR

undercover

In maart 2013 zal ik op mijn profiel van Linked In mijn functie van‘HR Consultant’ vervangen door ‘Undercover HR’. Deze zotte daad is meteen ook het signaal dat ik 8 maanden ga verdwijnen op het schoon verdiep van HRM. Ik zeg bewust ‘schoon verdiep’, want laten we wel wezen, bij HRM kan je toch comfortabel met de pantoffeltjes rondlopen. Het afgelopen jaar heb ik talrijke congressen en studiedagen meegemaakt waar iedereen de mond vol heeft van onze rol als HR business partner. Ik daag jullie uit, beste mensen, om op café eens de volgende openingszin te gebruiken: ‘Hallo, ik ben HR consultant en ik ben partner van de business om hun strategische doelstellingen op vlak van HR te behalen’. Uw gesprekspartner zal:

  1. Ongemerkt weglopen

  2. Doen alsof hij u begrepen heeft en subtiel een ander onderwerp aansnijden

  3. Navragen wat dat precies is, ‘HR Consultant’ en ‘Business partner’. Verhoog in dit geval uw cafébudget.

  4. Met lede ogen u aanstaren.

Het is duidelijk dat in de wereld van HR en management wollig taalgebruik in de mode is. In de taalbijlages van de krant De Standaard kwam dit onlangs ook aan bod. Wollig taalgebruik om leegtes op te vullen. Wollig taalgebruik om de concrete wereld niet te hoeven zien. Concreet is echt en echt kan ook wel eens lastig zijn. Binnen mijn projectleiderschap bij het Modern HR beleid in de overheid heb ik geleerd zo’n tekstjes te maken. Dat is best wel interessant als spielerei, maar na verloop van tijd wringt de managementmythe toch een beetje tegen.

Daarom ga ik volgend jaar mijn fluwelen pantoffeltjes ruilen voor rubberen laarzen om 8 maanden in de figuurlijke modder te staan. Ik ga 2 teams aansturen die dagelijks in contact komen met armoede, complexe gezinssituaties en de geneugten van dit leven. Teams die HR keihard nodig hebben om voldoende steun en draagkracht te houden om hun job te kunnen doen. Teams die werken in een sector waar we in de nabije toekomst veel mensen van nodig gaan hebben. Sterke mensen. Sterke leidinggevenden. Sterk HR. Dit maak je niet via een Modern HR beleid. Het modernisme is sinds de jaren ’60 sterk in vraag gesteld door het postmodernisme.Het postmodernisme erkent dat we in een complexe realiteit leven waar planning en controle tekort schieten. Onze blik op de wereld wordt sterk gekleurd door onbewuste prikkels, emoties, andere mensen en taal. Ieder zijn realiteit. Ik kan vanuit mijn eiland op HR nooit teams en mensen steunen zonder in hun realiteit te staan. Ik waag het erop om 8 maanden een dubbelleven te leiden als Undercover HR en gesandwichte leidinggevende. De undercover HR noteert nauwkeurig de krachten die zich dagelijks afspelen om nadien te gebruiken als basis om innovatie toe te laten daar waar het echt nodig is. De gesandwichte teamverantwoordelijke zal trachten er het beste van te maken. En op café leg ik niet meer uit wat een HR Consultant is, maar bestel gewoon een Martini, shaken not stirred.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s