Twitter met Teletext

teletext

Ik ben in mijn jeugd nog grootgebracht met een televisie die haar signaal ontving via een antenne op het dak. Vader ging dan op zolder de antenne per millimeter verschuiven tot het perfecte beeld -al dan niet met ruis- verscheen. Ik had de taak om luidkeels te roepen als de post er eindelijk doorkwam. De televisie had iets magisch en gaf ons een blik op de wereld die niet altijd binnen handbereik lag. Het woord ‘televisie’ wil dan ook niet voor niets ‘ver-kijken’ zeggen. Op een mooie dag werden onze 3 posten uitgebreid met ‘Teletekst’. Dat ging via een VHS recorder met een ontvanger die we gekocht hadden in een klein winkeltje waar de geur van printplaten en soldeersel je tegemoet kwam. Teletekst was toen heel interessant. Eindelijk konden we de beurs volgen zonder de vertraging van de krant en extra nieuws lezen die de televisie aanvulde. Het lettertype was helemaal zoals het beginscherm van onze MSX computer die functioneerde op commando van enige instructies in de programmeertaal BASIC (Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code). Het waren de jaren ’80 en de droom om te kunnen babbelen met computers en je huis helemaal te laten aansturen via domotica was helemaal in. Er waren zelfs tijdschriften vol met programmeertaal om zelf je eigen computerprogramma in te geven en de wondere wereld van ICT in huis te halen. Deze week moest ik plots nog eens terugdenken aan de sfeer van die tijd. Ik was namelijk 4 dagen op rij naar diverse seminaries en congressen geweest en betrapte mezelf erop een soort live reporter te zijn via Twitter. Zonder het te beseffen maakte ik samen met een aantal andere tweeps een eigen berichtgeving over de informatie die tot bij ons kwam. En toen kwam de volgende verbazing: er waren 2 van de 4 evenementen waar vrij snel via Twitter een algemeen verslag werd verstuurd zodat de volgers konden nalezen wat het congres te bieden had. Waarom is een verslag nog nodig als er zoveel Tweets werden verstuurd?  Het was Teletekst, maar dan op Twitter.Het heeft vooral te maken met de drang naar orde en verificatie van informatie in de stroom die elke dag via de sociale media wordt doorgestuurd. De organisatie zoekt een rode draad en wil toch enige controle hebben over haar eigen evenement. Vanuit een automatische reflex beginnen we de informatie die we zien passeren te groeperen en op te slaan in lijstjes en rubrieken.

De tweets die ik stuur over congressen zijn eigenlijk mijn eigen notities die ik de wijde wereld in stuur. Via de hashtag (#) kan ik dan opnieuw het congres herbeleven en opzoeken.Mensen die de informatie interessant vinden en niet aanwezig konden zijn, lezen mee en stellen vragen als er iets niet duidelijk is. Steven Van Belleghem zijn Conversation Company heeft dus ook een merkwaardig neveneffect bij congresgangers die over het congres tweeten. Opeens word je mee woordvoerder van de evenementen waar je heen gaat. Zoals we via de radio kunnen luisteren naar de sportcommentatoren bij voetbalwedstrijden en het wielrennen, krijg je nu verslaggevers via Twitter die ongegeneerd commentaar geven en in dialoog treden met zowel het publiek als de organisatie. Het sterke aan deze manier van communiceren is ook de durf om meer te zeggen via Twitter, dan je op het podium of in de tv-studio hoort. Debatten worden opengebroken en alles wat niet authentiek is wordt eruit gehaald. Mensen stellen zich ook kwetsbaar op door vrijuit hun mening te geven, maar maken zich sterk door medestanders te zoeken.

De meest frappante tweet van deze week vond ik die van de Paus (@pontifex) die vroeg: “Any suggestions on how to be more prayerful when we are so busy with the demands of work, families and the world?”. Deze vraag spreekt boekdelen en geeft aan dat we in een nieuw tijdperk aan het komen zijn. Een tijdperk van open dialoog los van hiërarchie of status. Amen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s