De dienst Fabiola

fabiola

Deze week werd koningin-weduwe Fabiola op de vingers getikt omdat ze via een stichting de opbrengst van haar meubels en kunstwerken fiscaal aantrekkelijk wil onderbrengen.

Als ambtenaar die graag werkt rond efficiëntie, effectiviteit en slagkrachtigheid is dit nu eens een leuke casus om rond te werken. Ik las namelijk in de krant De Standaard dat Fabiola eigenlijk een hele dienst ter beschikking heeft. Ze beschikt over 25 personeelsleden die het volgende takenpakket hebben:

-Beantwoorden van brieven

-Ondersteuning bij het ontvangen van gasten

-Adviesverlening

-Secretariaatswerk

-Koken

-Huishoudelijke taken

-Vervoer van personen

Het personeel kost ongeveer 960.000 euro per jaar en Fabiola heeft jaarlijks 1,44 miljoen euro ter beschikking. Het personeel is dus zoals bij de meeste diensten de grootste onkost. Wat mij intrigeert aan het takenpakket, dat is het beantwoorden van brieven. Elk jaar ontvangt de koningin ‘duizenden’ brieven van mensen die vragen om een antwoord. De curieuzeneus in mezelf is natuurijk zeer nieuwsgierig naar wat er in die brieven staat, want daar zit de toegevoegde waarde van de dienst Fabiola. Wat verwacht de burger-klant van Fabiola en is die tevreden met de antwoorden die gegeven worden? En bovenal: zijn er reeds diensten die een gelijkaardige dienstverlening leveren als haar? Ik denk maar aan het team bij de post die jaarlijks de brieven van kinderen aan Sinterklaas beantwoordt. Dat zijn ook ‘duizenden’ brieven (150.000 zelfs volgens de website van BPost). Een goede analyse van de doelgroep en de trends in de brieven dringt zich aan om de dienst Fabiola goed te organiseren.

Een knelpunt in de inzet van personeel zien we vooral in de ondersteunende functies. De taken van het huishouden, chauffeur en kok zijn opgesplitst. Binnen de meeste overheidsdiensten wordt er gestreefd naar het inzetten van polyvalente medewerkers die meerdere taken kunnen combineren. Fabiola zou dit ook kunnen doen. Iedereen weet dat de chauffeur niet continu met de auto moet rijden en Fabiola heeft er zelfs meerdere volgens het artikel in de krant. Door het slim en verbreed inzetten van de mensen kan ze besparen op een aantal mensen. En hier komt een emotioneel aspect naar boven. Blijkbaar werken die mensen al heel lang voor de koningin en sommige zijn zelfs al pensioengerechtigd en een afscheid zou zwaar vallen. Maar wie zegt dat als die mensen niet meer ingeschreven zijn bij de dienst van Fabiola, niets meer voor haar kunnen doen? De dienst heeft toch iets filantropisch en dient zich eigenlijk perfect aan voor vrijwilligerswerk.

Dus, liefste Fabiola, denk eens goed na over een maatschappelijk verantwoord businessplan en probeer eens een frisse wind doorheen je activiteiten te laten waaien. Bij de overheid doen we dat ook. Door in te zetten op innovatie en onszelf in vraag te stellen. En als je adviseur het even niet meer weet, doe dan gerust eens beroep op de innovatieve bende voor een aantal tips 😉 Bonne Chance!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s