Gezocht: strategisch innovator m/v

strategie

Volgens een artikeltje op de website van Unizo (‘Hoever staat innovatie in België?’) is België een sterke nichespeler op vlak van innovatie. Een mooie inleiding om meteen ook te zeggen dat de grote baanbrekende projecten elders te zoeken zijn. De reden waarom Apple of Ikea niet uit België komt, is omdat we niet beschikken over strategische innovators. We zijn niet in staat om globale activiteiten en producten te ontwikkelen die zorgen voor een innoverende beleving bij de klant of gebruiker.

Binnen de Vlaamse overheid loopt er al een poosje een groot project genaamd Vlaanderen in Actie die ons tegen 2020 moet doen uitmunten in zo’n innovatieve samenleving. Op de website van ViA lezen we dat er 325 sleutelprojecten bestaan die barsten van de “doorbraken”. ViA kwam ondermeer tot stand via ronde tafels met vertegenwoordigers uit diverse belangengroepen, ondernemingen, academici, etc… En als ons klimaat gekenmerkt wordt door nichemarkten en je dat klimaat gaat bevragen, dan krijg je…‘tromgeroffel’…niche-antwoorden! 325 sleutelprojecten dus, gezellig rond de kerktoren. Bij elke categorie staat een tellertje om te tonen hoe goed de projecten lopen. De Vlaming kan op beiden oren slapen want we zien veel tellertjes in het groen staan. De genialiteit is in aantocht! Moest er toch iets fout lopen dan is er een “Raad der Wijzen” die alarm slaat. De hobbits uit Middle-Earth hadden het niet beter kunnen verzinnen.

Vanwaar komt toch die passie voor kleinschaligheid en die niche? Als ik een buitenaards wezen zou zijn en in België zou aankomen, dan zou ik meteen in de ban zijn van ons wegennet. Een wirwar van banen, ronde punten, kruispunten en wegbewijzering die zichzelf durft tegen te spreken. De huizen hebben hokjes achteraan en soms ook vooraan. We volgen een kind naar school. Het kind komt terecht in een hokje en moet afgebakende pakjes tekst en prentjes leren. De ouders zitten ook in hokjes, ergens in een organisatie gefocust op een ‘specialiteit’. We zijn klein, we willen veel en we werken geconcentreerd. Ooit België vanuit de lucht tijdens de nacht gezien? Een grote lichtvlek op de wereld. Of zoals een Schotse kennis me onlangs zei: “Belgium is an over-engineered country. Everything is so complicated and stuffed up, it suffocates”. De man in kwestie is op zoek naar een job als strategisch innovator. Van België wordt hij depressief omdat hij perfect Nederlands moet kunnen spreken en zijn ideeën beperkt innovatief mogen zijn. Binnenkort trekt hij weg. Naar Londen, de VS of misschien Japan. Ondertussen zag ik Stockholm. Waar je op de gratis Ikea bus gratis wifi hebt. Waar je midden in de stad vrije flexwerkplekken hebt vermomd als espressobar. Terug geland in België vang ik op hoe een kansarm gezin zijn laatste stuiver geeft aan telefoon -en datakosten. Vlaanderen in Actie.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s