Eervol ontslag

free

Deze week kreeg ik een brief van mijn vorige werkgever. Er werd bevestigd dat ik eervol werd ontslagen en er dus akkoord gegaan werd met mijn vrijwillige ambtsneerlegging. Onder de juridische tekst stond er met een balpen een lief woordje van de dossierbeheerder om me succes te wensen.

Eervol ontslag. Ik moest erbij glimlachen en het begrip deed me denken aan een militaire knar die na lange strijdsjaren eervol salueert.

Ik herinner me nog levendig het moment dat ik statutair werd. Ik werkte nog maar twee jaar voor het agentschap en had na het afleggen van een aantal examens de benoeming in de wacht gesleept. Collega’s van een andere dienst waren gaan klagen bij de leidend ambtenaar. Hoe kon een snotneus die nog maar pas in dienst was al statutair zijn en waarom waren zij na zoveel jaren werken bij de overheid nog steeds contractueel? Onrechtvaardig! Protest!

Mijn familieleden sloegen ondertussen een zucht van opluchting. Ons Elke is statutair en ze is op haar gemak voor de rest van haar leven. Een echte ambtenaar met ziektedagen en een royaal pensioen in het verschiet. Nu ja, in het verschiet…

Mij kon het eerlijk gezegd niet zoveel schelen. Ik deed het werk omdat ik het werk gewoon graag deed en bovendien heel veel kansen kreeg in die organisatie. Ik heb er zes jaar prachtige projecten geleid, kennis opgedaan van onschatbare waarde en een gigantisch netwerk van boeiende mensen opgebouwd. Bij een business school moet je daarvoor een fortuin betalen. Ik werd ervoor betaald. En daarom wou ik de organisatie na mijn vertrek niet blokkeren door halsstarrig vast te houden aan de rechten van mijn statuut.  Veel statutairen die een andere uitdaging aangaan zetten namelijk hun statuut in de ijskast via een verlofstelsel. Als de nieuwe job tegenvalt, dan kun je lekker terug ik je statutaire cocon kruipen. Je vorige organisatie is eigenlijk de pineut want er kan geen definitieve vervanging geregeld worden voor de ambtenaar die zijn vleugels uitgeslagen heeft.

De reacties die ik kreeg na het neerleggen van mijn ambt stonden niet ver van de bezorgdheid naar een kankerpatiënt.

“Stel dat je ernstig ziek wordt. Stel dat je het plots niet meer aan kan. Stel dat die nieuwe job een tegenvaller is. Stel dat je heimwee krijgt naar je oude functie. Je moet toch een vangnet hebben en zorg dragen voor jezelf. Het statuut is toch gemaakt om er gebruik van te maken?”

Stel dat je zelfstandige bent. Die kan daar enkel van dromen en ondertussen belastingen betalen voor een half miljoen statutaire cocons. Die hopelijk ooit ontpoppen tot vlinders die teruggeven wat ze ooit kregen.

Dankjewel Kind en Gezin. Je was een prachtig hoofdstuk in mijn leven. Ik fladder nu naar INBO om jullie warme manier van werken daar te schenken. Hopelijk kan je nu iemand anders blij maken met de ruimte die ik achterlaat.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s