Werk samen in plaats van elkaar de loef af te steken

redactie

Persbericht verschenen via Belga in diverse media.

Link naar het artikel in De Redactie.

In plaats van een gepolariseerd debat waarbij de Vlaamse en federale overheid mekaar “de loef proberen af te steken”, zouden de verschillende overheidsniveaus beter samenwerken om de dienstverlening aan de burger te maximaliseren. Dat is de centrale boodschap van drie Vlaamse ambtenaren, Nancy De Vogelaere, Elke Wambacq en Joke Renneboog. Dat ambtenarentrio publiceerde eerder dit jaar ook al het boek “Tot uw dienst” waarin ze komaf maken met enkele clichés over ambtenaren en concrete voorstellen doen voor een betere werking van de overheid.

Naar aanleiding van het eindrapport van de Commissie Efficiënte en Effectieve Overheid (CEEO) laaide eerder deze week de discussie op over de efficiëntie van de Vlaamse overheid. De oppositie las in het bewuste rapport bewijzen voor een te versnipperde en onvoldoende slagkrachtige overheid. Maar volgens minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) bevat het rapport weinig tot geen nieuws en zijn er maatregelen genomen om resterende pijnpunten aan te pakken. Toch gaf federaal staatssecretaris Hendrik Bogaert zijn Vlaamse collega een veeg uit te pan door te zeggen dat de Vlaamse administratie uit “baronieën” bestaat.

‘Civil servants’ De Vogelaere, Wambacq en Renneboog zeggen dat ze op zich geen probleem hebben met de inhoudelijke analyse en kritiek. “Met de sterke polarisering en de wij-zij-gedachte die hier duidelijk naar voor komt, des te meer”.

De drie vragen zich af waarom de overheidsniveaus niet de handen in mekaar slaan “om samen te zorgen dat de burger de dienstverlening krijgt waar hij recht op heeft, ongeacht het niveau van overheid”. Volgens hen kan er perfect een betere dienstverlening op maat van de burgers gerealiseerd worden (bijvoorbeeld door de realisatie van een centraal aanspreekpunt) op voorwaarde dat er beter wordt samengewerkt. “Wat als Hendrik Bogaert en Geert Bourgeois nu eens de handen in elkaar hadden geslagen de afgelopen tijd om te zien hoe ze dat samen konden realiseren?”, vragen ze zich af.

“Maar in tegenstelling tot die ‘samen-gedachte’, krijgen we nu echter opnieuw een wij-zij-polarisering voorgeschoteld waarbij de Vlaamse overheid en de federale overheid elkaar proberen de loef af te steken. Ons lijkt het eerder een roep van ‘ik wil de grootste hebben'”, aldus nog De Vogelaere, Wambacq en Renneboog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s