Het app leven

app

‘s Ochtends opstaan is niet zo simpel. Dat komt omdat ik ‘s avonds meestal een tweede energiestoot krijg met, volgens mij althans, briljante ingevingen. Het resultaat daarvan is minstens een uur later dan goed voor me is het bed in en de dag erna een jetlag gevoel. Dat hou je natuurlijk geen leven vol en daarom werd de hulp ingeroepen van de Sleep Coach. Een onverbiddelijke app die na installatie op de telefoon me conditioneert om op tijd te gaan slapen. Telkens ik ‘s avonds die briljante ingeving krijg, komt er nu een irritant geluid met de boodschap “it is time to sleep”.

En dan was er nog zo’n uitdaging. Ken je dat gevoel dat het tijd is voor verandering? Eens veranderen van job om uit die dagelijkse sleur te geraken en iets verzinnen om het leven terug spannend te maken. Maar hoe begin je daaraan? Hoe die angst overwinnen om te durven loslaten naar iets nieuws? Ook hier wist de app-winkel een antwoord op. Success Wizard heet het ding. Geniaal! Dit moeten we proberen!  Na het invullen van een resem vragenlijsten, waar geen einde aan leek te komen, was ik er klaar voor. Ik kwam uit op 2 doelen: een nieuwe job op kortere termijn en een huis op langere termijn. Daarnaast nog een paar kleine dingen, quick wins om te verwezenlijken.

De maanden die na de installatie van Success Wizard volgden werd ik door mijn iPhone bestookt met vragen over hoe ik mijn doelen flink had gedaan en hoe ik mij voelde. De app forceerde me om dagelijks mijn wensen niet te vergeten, erover na te denken en ik kreeg bovendien een balkje dat me een beeld gaf hoeveel ik ondertussen had verwezenlijkt. Terloops was er nog steeds de Sleep Coach die me in de namiddag subtiel herinnerde dat ik géén cafeïne meer mocht drinken.Bitch..

Met al dat streven voelde ik aan dat mijn gezondheid ook een belangrijk iets is. Ik mocht zeker niet ziek worden en moest bovendien ook mijn portemonnee in het oog houden om dat huis bijeen gespaard te krijgen. FIG werd geïnstalleerd.

“There is still time to pack your lunch”…”There is still time to walk in nature”…

Mijn leven werd stilaan overgenomen door de apps en toegegeven, het hielp om er scherp de discipline in te houden. De nieuwe job kwam er en al die andere ambities ook. Behalve het huis. Gewoon omdat een mens ook van gedacht kan veranderen. Door toevalsfactoren of gewoon een nieuw inzicht in jezelf. Het begon allemaal op een normale doordeweekse-pendel-dag naar het werk. Mijn blik op de trein werd meteen getrokken naar een merkwaardig figuur. Bankierstype, krijtkostuum. Zeer mager, bijna de trekken van een insect. Hij hield met beide handen gebiologeerd een boek vast en zijn blik was tijdens het lezen  in hypnosemodus. Op de cover van het boek stond in grote letters: ”Doe niet langer domme dingen met je geld”.

De combinatie van die titel met de figuur van de lezer was zeer opmerkelijk. De verleiding was groot om stiekem via mijn iPhone naar iBooks te surfen en het boek op te zoeken. Ik vroeg het inkijk exemplaar op om de eerste pagina’s te lezen. De rest van de treinrit moet ik er ongeveer met dezelfde blik bijgezeten hebben als het krijtkostuum. Zelf ben ik niet zo’n financiën freak, maar het boek zette duidelijk wel de boel op zijn kop. Het boek gaat over hoe mensen telkens foute beslissingen maken in hun leven, ondanks ze zo hard hun best doen om zich te documenteren. We denken rationeel bezig te zijn, maar op het einde van de rit laten we ons foppen bij de vleet. Vaak maken we beslissingen op basis van erg diepgewortelde gevoelens van ofwel angst, ofwel hebzucht of beide. Waarom willen we al die doelen bereiken? Waarom zijn er mensen die zoveel geld verliezen op de beurs en toch telkens opnieuw via hetzelfde patroon aandelen blijven kopen?

Angst omdat je onzeker bent over de toekomst en hebzucht die voortkomt uit die angst. De illusie dat alles onder controle is als je voldoende doelen realiseert en zogenaamd investeert in de juiste dingen. De schrijver van het boek is een soort financieel consulent. Als je hem inhuurt dan krijg je geen advies over welke aandelen je moet kopen of hoe je je pensioen in orde kunt maken. Hij stelt je botweg de vraag wat je zou doen als je nog 10 jaar te leven hebt, zonder je ziek te voelen. Wat zou je doen in de resterende tijd?

De Success Wizard vroeg me naar mijn huis. Of ik al voldoende research had gedaan en naar Batibouw was geweest. Het was niet iets wat ik zou doen als ik nog 10 jaar te gaan had. Het doel was opgesteld uit een angstreflex. Wat als..

In een tijdschrift las ik de getuigenis van een koppel die hun grote huis hadden verkocht om in een soort caravan te wonen van 40 vierkante meter. Hoe kleiner je leeft, hoe meer buiten je hebt, was hun motto. Daar kon ik het alleen maar mee eens zijn.

FIG staat ondertussen inactief op mijn iPhone. Ik ga nu spontaan wandelen en mijn boterhammen smeren. De Success Wizard heeft gedaan wat het moest doen. Misschien dat de app nog eens een nieuw doel geprogrammeerd krijgt. Maar dan wel een doel die niet gedreven is door angst en hebzucht. De Sleep Coach werkt soms op mijn zenuwen door het irritante geping telkens ik aan het indommelen ben. Een fijn gevoel om app coaches te gebruiken, maar nadien ook te kunnen afzetten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s