Survival kit voor madammen met een te druk werkleven

Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik het allemaal gecombineerd krijg. Full time werken, boeken schrijven, bezig zijn met bedrijven… Soms is de vraagsteller ook bezorgd. Zal dat niet eindigen in een burn-out of misschien een midlife crisis?

Doorheen de jaren had ik het geluk mensen tegen te komen met geniale trucs om de boel overeind te houden. Hier en daar ook een geweldig zelfhulpboek om niet te vervallen in een slonzige bimbo. Ik verzamel hier de 10 beste tips die ik tegenkwam en zelf ook regelmatig toepas.

Een survival kit voor madammen met een te druk werkleven!

  1. De fitness club op weg naar huis

Voldoende bewegen bleek een goed middel te zijn tegen moeheid en natuurlijk ook overgewicht dat een domper zet op de dagelijkse rat race. Maar hoe het sporten volhouden en ervoor zorgen dat we wekelijks de discipline houden naar de fitness te gaan? Zelfkennis is begin van alle wijsheid en we weten: eens in de zetel genesteld, dan komen we er helaas niet meer uit. Het cosy dekentje en het favoriete tv programma winnen het meestal van het zweten en puffen in de sportclub.

De oplossing zit in een vorm van zelfconditionering. In de koffer van de auto zit de sportzak altijd klaar en op weg naar huis moéten we stoppen in de club. En dan de zetel. Strike.

  1. Schakel een robot in…of zoiets…

Het huishouden combineren met lange werkdagen is meestal hel. Ik ken veel mensen met een gelijkaardig leven die een poetshulp inschakelen en ze hebben groot gelijk. De gierige mens in mezelf berekent dat die poetshulp me een wereldreis per jaar kost. De goedkopere robot kwam als alternatief  in huis. De reclame deed geloven dat het ding autonoom het huis stofzuigt en je kon het ook combineren met een dweilrobot. In de praktijk blijft ons Louise soms hangen in de hifi-draden, maar al bij al een goede oplossing voor de oppervlakkige kuismomenten doorheen de week. Het is vooral een psychologische geruststelling zo’n robot. Terwijl ik de afwas doe, rolt Louise door de woonkamer en ooit…ja ooit…zal Louise een robot zijn die alles in het huishouden zal doen. Ergens in 2030 misschien. Maar het komt!

  1. 3.Snelle gerechten

Eten is nog zo een vreselijke uitdaging in het drukke werkleven. Ik geef toe, ooit verslaafd aan MacDo en andere zondes om dag en avond te overbruggen, maar dat is natuurlijk geen leven vol te houden. Gelukkig zijn er heel wat websites en apps die je wegwijs maken in gezonde gerechten die je snel kunt maken. Met zogenaamde overschotjes in de ijskast werken is ook een interessante manier om tijd te sparen. Je hoeft niet naar de winkel en je moet bovendien minder weggooien. Tegenwoordig bieden de meeste kooksites zo’n tool aan om te koken met overschotjes. Je geeft gewoon de restjes in de computer en… tadaam! Daar komen de recepten. Jeroen Meus, Njam, Libelle,…ze hebben het allemaal.

  1. De uitgemeste kleerkast

Niets zo frustrerend als niet weten wat aan te doen en staan treuzelen voor die kleerkast. De grote valkuil om als slons door het leven te gaan en in de rush van de dagen het helemaal te laten hangen. Via het boek ‘De stijlgids’ vorig jaar eens een efficiënt maar meedogenloos stappenplan gevolgd om nooit meer te hoeven twijfelen wat aan te doen. Eerst moest je detecteren welk type van mens je bent en welk type kleding er bij je past. Uit de test komt een set van kleuren en snit die nooit mis staan. En dan neem je een kookwekker en je zet hem op een half uur. Binnen het half uur moet je keuzes maken. De ganse kleerkast gaat door een strenge controle. Wat niet past in je stijl gaat de zak in. Resultaat: de helft was weg. Op een half uur. En dan moet je terug snel zijn. Diezelfde dag naar de kringloopwinkel om alles te deponeren. Op die manier voorkom je dat je terug die aartslelijke geliefde stukken er terug uit vist.

  1. Wees een fashionista voor één dag en teer erop gedurende het ganse jaar

Na het uitmesten van de kleerkast is het tijd om terug aan te vullen. Deze keer met de juiste dingen. Klassiekers die in je stijl passen. Een shoppinglijstje om je niet te laten vangen door modegrillen waar je toch niet mee staat. Zoals Audrey Hepburn zonder compromis gaan voor één richting. Koop alles voor bijna een jaar zodat je doorheen de komende maanden niet meer tijd moet verliezen in overvolle winkelstraten als een kieken zonder kop.

  1. Elk wachtmoment is een godsgeschenk

De file, een treinvertraging,…Wachtmomenten die stress kunnen veroorzaken maar met een bepaalde mindset gewoon een godsgeschenk zijn. Vijf minuten vakantie. Tijd om een stom mopje te lezen, eens voor je uit te staren of gewoon je niets aantrekken tijdens dat ene moment. De gaten in de kaas smaken soms het beste.

  1. Make-up overlevingspakket

Een onherroepelijke kwaal van vermoeiende dagen en ouder worden is die zwarte randen rond de ogen en de huid die wat valer begint te worden. Ooggel en concealer zijn mijn beste vrienden op de Jack Bauer dagen die 24h lijken te duren.

Droge shampoo is ook zoiets magisch. De eerste tekenen van vet haar die opduiken bij avondval net voor de eerste receptie. In Londen kocht ik ooit een set van de betere kwaliteit dat geen poedersporen nalaat en met een hemels geurtje.

  1. Af en toe ontsnappen

De boog kan niet altijd gespannen staan. Eens een weekend gewoon ontsnappen van de wereldbol. Korte, maar krachtige ademmomenten om terug te kunnen komen. Inplannen die handel en geen excuus.

  1. Cut the crap & keep it simple

Soms doet een mens ook gewoon te veel. Jaarlijks eens een inventaris maken van al die activiteiten en hobby’s en dan een top drie maken. Cut the crap. Alles wat niet moet, niet doen. Keep it simple. Doen wat haalbaar is, zo eenvoudig mogelijk.

  1. Last minute is oké

Veel doen is ook veel last minute afwerken. Een uur voor je een lezing moet geven die powerpoint afwerken. De adrenaline doet zijn werk. Op voorhand plannen en duizend keer herkauwen is niet altijd even efficiënt. Gewoon doen wat op het moment moet gebeuren. En dan kom je er wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s