Het Nieuwe Werken, the Next Generation

Why do you go away? So that you can come back. So that you can see the place you came from with new eyes and extra colors. And the people there see you differently, too. Coming back to where you started is not the same as never leaving -Terry Pratchett

shapeimage_1

Op de valreep haalde ik de laatste creativity class van Flanders DC en Vlerick  Business School. Te laat, maar net op tijd om aan te sluiten bij de workshop van Marc Buelens die zoals gewoonlijk in zijn nopjes was om ons uit te dagen met een aantal doordenkers. We bouwden een inspiratie-economie. Een economie met als munteenheid inspiratie. Zoeken naar de geest in de fles die je wakker houdt.

“Het Nieuwe Werken” waarbij medewerkers meer verantwoordelijkheid  krijgen en ontwricht worden van een vaste werkplek is stilaan een beetje ouderwets aan het worden. Eenzaamheid in de clean desk of stress in het landschapskantoor blijken bijwerkingen van deze werkrevolutie. Sommigen breken volledig uit het systeem en beginnen in de marge eigen activiteiten te ondernemen. De zogenaamde “golden collars”. Na de witte en de blauwe boorden zie je de gouden kragen opduiken die hun eigen job gewoon creëren.

Ze maken “parallelle werelden” om een boost te geven aan hun leven. Science fiction fans beginnen nu al te likkebaarden, want dat soort concepten kennen we natuurlijk uit films zoals The Matrix en Star Trek The Next Generation. De bollebozen onder ons kennen het uit de quantum fysica waarbij in het universum verschillende dimensies worden gedetecteerd waarbij fysische wetten niet gelijk zijn. Tijd loopt er bijvoorbeeld sneller of trager.

Sommigen fronsen de wenkbrauwen. Hoe kan je nu verschillende jobs tegelijk gaan doen zonder volledig ten onder te gaan in deze wereld die al zo druk is? Moeten we het zo ingewikkeld maken?

Zeker niet en het is en blijft een weloverwogen en  individuele keuze om je in zo’n avontuur te storten. De kritische bedenking maakte me bewust dat er nood is aan bepaalde kennis en vaardigheden om zo’n parallelle werelden te kunnen bouwen en er vlot in te bewegen.  Met deze blog doe ik een gooi naar een aantal tips om het leven in parallelle werelden te overleven. Ik leef momenteel in grote lijnen ook in drie parallelle werelden: de wereld van de overheid, de wereld van de filmindustrie en de wereld van auteur en consultant. De drie werelden lopen parallel, maar kruisen soms ook zoals in een matrix.

Goesting hebben en evenwicht zoeken

Je moet er duidelijk veel goesting in hebben om verschillende uiteenlopende uitdagingen te gaan combineren. Sommige mensen hebben genoeg met één job en dat is oké. Er moet een vonk overslaan en een bepaalde passie aanwezig zijn om te kunnen starten.

Belangrijk is stil te staan bij het “waarom”. De drijfveer heeft telkens te maken met het opvullen van een leegte. Een passie die niet gestild raakt, de zoektocht naar zekerheid…

Soms zijn er ook eerder negatieve drijfveren zoals hebzucht of angst om iets te verliezen. Steeds meer willen en mentale vangnetten maken. Jobs hamsteren uit schrik voor verlies. Daarmee moet je opletten. Het kan je leven zwaarder maken en uitputtend zijn omdat de bezieling ontbreekt in dat geval.

Het zoeken naar evenwicht van bij het begin is belangrijk. Kies waar je op wil inzetten en doe vooral de dingen waar je echt energie van krijgt als 2de of 3de job. Tankstations om de minder aangename dingen om te buigen. Durf vallen en loslaten als één van je nieuwe uitdagingen niet oplevert wat je hoopte. Bekijk het als de research & development afdeling van je leven: experimenteer, inverteer in jezelf en beslis dan of je ermee verder gaat.

Shapeshifting

Shapeshifting is een Engelse term uit de Fantasy wereld waarbij mensen van vorm kunnen veranderen. Denken we maar aan de man die ‘s nachts weerwolf wordt. Als je verschillende werkwerelden maakt dan moet je soms ook van gedaante wisselen. Als je bijvoorbeeld overdag ambtenaar bent en ‘s avonds je stort in de ondernemerswereld, dan kom je in een andere cultuur waar andere regels en gebruiken gelden. De uitdaging is jezelf blijven en toch je gedrag een beetje aanpassen om in die verschillende culturen  te kunnen floreren.

De gouden driehoek inzetten

De gouden driehoek van het overleven in parallelle werelden is “dromen-creëren-managen”. Het starten van een nieuwe uitdaging begint vaak met een droom en een aanstekelijk enthousiasme. Dan komt de uitdaging om effectief dromen in daden om te zetten. Het managen en ervoor zorgen dat je droom kan blijven groeien en de combinatie met andere activiteiten mogelijk blijft is vaak de lastigste opdracht. Denk maar aan de ondernemer die na het maken van zijn dienstverlening ook de boekhouding en administratie moet gaan doen. Vaak wordt management als een overlast (overhead) gezien, maar eigenlijk is het de tijdsmachine. Door goed management kan je de dingen efficiënter aanpakken en tijd maken.

De bollen van de matrix verkennen

Al heb je twee compleet verschillende jobs in heel verschillende werelden (bijvoorbeeld de arts die ook kunstenaar is), dan nog is het interessant om de gemeenschappelijke dingen in die werelden te zoeken maar ook inspiratie om vraagstukken die zich stellen in de ene wereld op te lossen via technieken of inzichten uit de andere wereld. Verken dat netwerk en maak verbanden. Eén plus één is drie.

Af en toe de strijd aangaan

Zoals in elk goed verhaal zijn er twee die het niet met elkaar kunnen vinden. Batman en Joker.

Leven in parallelle werelden vergt een neus voor het maken van goede beslissingen. Beslissingen die je vooruit helpen en goede ideeën tot zijn recht laten komen.

Laat ideeën in competitie gaan en zoek zelf je extreme tegenpool op. Laat diversiteit toe in je wereld om meer opties te hebben en een spiegel voor te houden.

Zoek de stille zone en verdwijn niet in een zwart gat

Leven in parallelle werelden is leuk, maar slorpt ook veel energie op. Vergeet niet regelmatig een stille zone op te zoeken om te reflecteren. Is de combinatie nog een goede keuze? Moet ik een wereld loslaten of juist versterken? Hoe is het met mijn energiepijl? Denk na en duik vervolgens terug in je inspirerende wereld. Have fun 🙂

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s