Gezocht: jobcreator m/v

De jobcreatie is op het laagste peil in tien jaar. Dit is een onrustwekkende vaststelling die uit een onderzoek van de RSZ met de KULeuven werd gedaan. Ongeveer een vierde van de jobs gingen verloren door ondernemingen die op de fles gingen of er vrijwillig mee stopten. Daarnaast stelt de studie vast dat het inzetten op kleine bedrijven en organisaties of snelle groeiers onvoldoende bleek.

Wat kan de overheid doen om een boost te geven aan jobs in België?

Over het muurtje kijken

Vanuit België kijken we soms met een bewonderende blik naar de Verenigde Staten waar ondernemerschap een heilige koe is. Toch hebben de States hetzelfde probleem als wij. Als je persartikels opzoekt in de periode van de huizencrisis, het Enron schandaal of de technologiebubbel dan zie je daar ook bezorgde krantenkoppen over jobs en jobcreatie. Wat hebben ze daar onder meer gedaan om de crisis minder dramatisch te maken? Er werd bijvoorbeeld ingezet op het stimuleren van kleine bedrijven in een internationale markt. Grote bedrijven hadden al heel wat voordelen geplukt van de globalisering, maar de kleintjes bleven rond de kerktoren. Steden werden promotiekanalen om lokale bedrijven de wereld in te prijzen.

Dat is een stap verder dan hoe wij het momenteel aanpakken. Na de innovatie komt de fase van financiering en het in de markt plaatsen. Dit is een moeilijk stuk binnen onze Belgische cultuur. De mopjes over Belgen en Nederlanders, waarbij de Nederlander steeds het economisch voordeel haalt, zijn een cliché. Aan ons om dit cliché weg te werken.

Een andere opmerkelijke actie die in de VS werd gedaan is het promoten van ondernemerschap bij immigranten. Om een antwoord te bieden op de grote zorgen die laagbetaalde of zelfs illegale jobs met zich meebrengt, kregen immigranten meer mogelijkheden om zich te bewijzen als ondernemer.

De illegale jobs zijn trouwens een niet te verwaarlozen gegeven. In het boek “Freakonomics” van Levitt ontdekt de lezer dat illegale en legale economieën naadloos met elkaar verweven zijn. Er zijn eigenlijk meer jobs dan we vermoeden en beide economieën houden elkaar in leven. Drugshandel, prostitutie en andere schemerpraktijken blijven helaas de cashmachines van de wereld.

Sociale innovatie

De Europese Commissie reikt jaarlijks een prijs uit voor sociale innovatie. De winnaars van het afgelopen jaar hadden allemaal sterke praktijken rond het creëren van jobs. Zo was er een initiatief in het Verenigd Koninkrijk waarbij micro-ondernemingen kleine, duurzame en betaalbare diensten konden leveren in de gezondheidszorg. Iedereen kon zo’n microbedrijfje starten: personen met een handicap, gepensioneerden of pas afgestudeerden. De bedrijfjes werden verbonden via aan platform waar opdrachten verdeeld en gemanaged konden worden.

Een andere winnaar was Duitsland met zijn “Economy app”. De app verzamelt gegevens van de gebruikers en maakt zichtbaar welke diensten ze kunnen aanbieden (carpooling, taarten bakken,…). Via de app wordt een lokale economie opgezet waar talenten elkaar kunnen vinden en diensten gedeeld kunnen worden.

Photo: 40% of Virgin Start Up loans currently go to women. Here’s how we’re trying to make that number rise virg.in/cVVUH

Mensen die denken dat sociale innovatie enkel voor geiten-wollen-sokken is, moeten zeker eens een bezoekje brengen aan de site van Richard Branson. De CEO van onder andere Virgin zet al geruime tijd in op een “shared economy” en het legt de man blijkbaar geen windeieren.

Levensloopbaan

In een blog van Fons Leroy, topman VDAB, werd twee maand geleden het eind van het salariaat aangekondigd. De klassieke manier om arbeidsverhoudingen vast te leggen in contracten zou achterhaald zijn. Arbeidscontracten leveren een ondergeschikt verband tussen de werknemers en de ‘baas’. Dit denken fnuikt ondernemerschap gezien je, kort door de bocht, tekent om slaaf te zijn. Je gaat niet meer voor een contract van onbepaalde duur om op je lauweren te rusten, maar je maakt je eigen levensloopbaan. Je creëert je eigen job. De “jobcreator m/v” is opgestaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s