Doe de betoging eens besparen

download

 

De NMBS verkocht 80.000 speciale tickets aan de betogers die vandaag gingen protesteren tegen de besparingen. Een ticket met korting om de hoofdstad op stelten te zetten. Het zou volgens bepaalde bronnen zo’n 2 miljard euro voor het bedrijfsleven in rook doen opgaan. Dat is ongeveer 200 euro per inwoner. Dit gelag zal ergens betaald moeten worden. Om maar te zwijgen van de vernielingen die werden aangericht en de vuilnis die werd achtergelaten.

Waarom moet protest zoveel kosten en zijn er geen betere en goedkopere alternatieven?

Misschien kunnen we iets leren uit Het Nieuwe Werken om dit wat beter aan te pakken. Hierbij drie lessen die een frisse wind kunnen doen waaien door de ouderwetse stakingen en betogingen.

Plaats -en tijdsonafhankelijk een punt maken

Het was me een zicht op de trein. Rode en groene drummende mensen die allemaal tegelijk in Brussel willen zijn. Grote chaos alom. Bij Het Nieuwe Werken zijn we daar al een poosje van verlost. Je werkt waar en wanneer je wil op voorwaarde dat je resultaten behaalt. De betogers en stakers kunnen dit makkelijk toepassen door bijvoorbeeld op de sociale media een campagne te voeren om hun overtuiging te delen. Je kunt ook op verschillende plaatsen een “flash mob” doen waarbij een groepje onverwacht een boodschap verkondigt en liefst ook een oplossing erbij op een creatieve en inspirerende manier. Zo voorkom je die massa mensen op één plek en heb je meer kansen dat je boodschap op verschillende plaatsen wordt opgepikt.

Talenten inzetten voor een kwaliteitsvolle dialoog

Heel wat kritiek op de betogingen en de besparingen heeft te maken met het voorstellen van een waardevol en redelijk alternatief. Bij Het Nieuwe Werken krijgen talenten zuurstof zodat mensen met goesting kunnen werken. Diensten worden verbeterd en de deur voor innovatie wordt opengezet door medewerkers te laten experimenteren met nieuwe technologie. De opschriften die je leest op de borden van betogers zijn vaak raadselachtig. “Kom niet aan mijn index”, “Feestmaal voor de rijken” of helemaal geen boodschap buiten een logo van een vakbond zijn toch maar koude pap. Zet talenten in om op een leuke, inspirerende en positieve manier een dialoog te voeren in plaats van te schermen met boze kreten die uiteindelijk nergens op slaan.

De klant protesteert niet

Het jammere aan het protest blijft toch de klant die in de kou blijft staan. Innovatieve bedrijven laten zich sturen door de klant. Denk maar aan LEGO die via impulsen van klanten bouwdozen ontwikkelt en waarbij de klant eigenlijk mee aan het roer staat van het bedrijf. Deze manier van werken zorgt er niet alleen voor dat je product erg in de smaak valt bij klanten, maar ook dat je continu durft vernieuwen en innoveren. Protesteer eens door beter te doen. Geef jezelf eens een “moonshot” en zorg voor een extra blije klant waar je nadien misschien meer van terug zult krijgen dan gelijk welke regering in een ganse legislatuur…

 

Deze blog verscheen op 7/11/2014 in De Tijd. De link naar het artikel kan je hier vinden.

foto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s