De gouden kooi

arabelle

De Senaat telt na de staatshervorming nog 273 voltijdse medewerkers die samen slechts 8 vergaderingen op een jaar hebben. Het personeel brengt onder andere het papier en de koffie rond. Er zijn dappere pogingen ondernomen om de personeelsleden een nuttige bezigheid te geven, maar zonder succes. Medewerkers bij de Senaat lijken bedreigde diersoorten te zijn die met fluwelen handschoentjes behandeld moeten worden.  In tijden van besparingen is dit ondenkbaar.

Arabelle

Om 8 keer te vergaderen heb je natuurlijk koffie nodig. Koffie om de senatoren wakker te houden in de warme pluche zeteltjes. Net zoals bij  de oude tv-serie De Collega’s komt dan Arabelle langs die de koffie brengt. Dat moet helemaal in orde zijn met tweetalige suikerklontjes en een koekje om de lastige vergaderingen te zoeten.

In veel moderne overheidsdiensten zie je vandaag Arabelle niet meer. Arabelle is vervangen door een koffieautomaat. De automaat staat in een koffiehoek zodat de ambtenaren af en toe hun gat moeten lichten en de benen strekken. Ambtenaren moeten mobiel en flexibel zijn.

De papieren draak

Een vergadering op de Senaat kan  niet zonder papier. De documenten worden gesierd met het imposante embleem van de Senaat, nog net niet voorzien van een zegel in bijenwas. Papier toont hoe belangrijk en machtig de onderwerpen zijn.  En er is natuurlijk een bode die de papieren komt brengen.  Sommige vellen worden kreukloos in een signataire gebracht zodat het tekenen van documenten bijna zonder handomdraai kan gebeuren.

De moderne overheid gaat radicaal digitaal. Overheidsdiensten schakelen over op de “cloud” zodat ze plaats –en tijdsonafhankelijk kunnen werken.  Er zijn zelfs diensten die al werken met een digitale handtekening. Kopiëren gaat via een toestel honderd meter verder en met een code. Papier is niet efficiënt en ontoegankelijk. Overheidsdiensten trachten ook snel met hun klanten te communiceren via mail, een online formulier of zelfs de sociale media.  En zo hoort het.

Wereldvreemd in een gouden kooi

Er werden nuttige jobs gezocht voor de medewerkers van de Senaat. 273 voltijdse medewerkers  voor 8 vergaderingen  bleek toch iets te royaal te zijn. Er werd gezocht in andere overheidsdiensten om hen een nuttige plek te geven. Merkwaardig genoeg is dit niet gelukt. Nochtans klagen overheidsdiensten steen en been dat ze steeds meer met minder moeten doen. Overheden krijgen er taken bij en moeten tegelijk personeelsleden af laten vloeien.  De medewerkers van de Senaat zullen niet goed genoeg zijn om de klusjes te klaren.  Pijnlijk voor de medewerkers en pijnlijk voor de overheid.

Naakte ontslagen zullen er niet gebeuren bij de Senaat, want dat is onmenselijk. Dus blijven de ambtenaren zitten in de gouden kooi.

Ondertussen is de luchthaven van Zaventem op zoek naar meer dan 400 mensen om het werk daar gedaan te krijgen. Ze zoeken onder andere tweetalige en  laaggeschoolde medewerkers.  Er moet daar geen koffie rondgedragen worden, maar wel bijvoorbeeld de catering verzorgd worden. Komaan, Arabelle, je kunt het!

The Muppet Show

Statler en Waldorf zitten te gniffelen op het balkon van de Senaat. Een beetje verbitterd en cynisch slurpen ze van de koffie, betaald met jouw belastinggeld. We kunnen soms eens lachen met The Muppet Show, maar liefst niet te groen zoals Kermit de kikker.  Het imago van de overheid staat of valt met de show die dagelijks vertoond wordt aan de samenleving. Voorbeelden zoals hoe het eraan toe gaat in De Senaat geven een flinke deuk aan het mooie werk dat  reeds in andere overheidsdiensten is geleverd.  Goedbetaalde ambtenaren in een gouden kooi laten zitten is een misplaatste freakshow. Laten we dit a.u.b. niet meer tolereren.

Dit artikel verscheen op donderdag 4 december 2014 in De Tijd als opiniestuk

foto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s