Stakingen van Rome tot in Brussel

download

Een werkende mens moet tegenwoordig doorheen een hindernissenparcours van stakingen. Vandaag schrijf ik dit artikel op mijn hotelkamer in Rome. Mijn vliegtuig werd geannuleerd omdat de grote Italiaanse vakbonden actie voeren tegen de besparingsmaatregelen van de regering Renzi en de geplande hervorming van de arbeidsmarkt. Maandag zal ook ons land plat liggen door stakingen om gelijkaardige redenen zoals in Italië.

Ik vertegenwoordigde de Belgische overheid in Rome op een congres over innovatie in de publieke sector en nam daarvoor verlof. Innovatie en ondernemerschap binnen de overheid is nog steeds een beetje taboe. Ik wil mezelf de onderhuidse reacties besparen dat dit niet mijn taak is en te fel buiten de lijntjes kleuren is. Iedereen heeft zijn manier om te protesteren. De ene staakt, de andere neemt verlof om te werken…

Een overheid innoveren doe je spijtig genoeg nog grotendeels achter de coulissen. En zo ging het ook in Rome. Ik ontmoette ministers, mandatarissen en allerhande ambtenaren die noest werken aan platformen en systemen om de dienstverlening van de overheid beter te maken. Ze deelden praktijken die je niet in de krant leest. Een investering bijvoorbeeld in de opvang van de hond van een oude man zodat die naar het ziekenhuis kan. De hond is de man zijn enige vriend en als hij daardoor niet naar het ziekenhuis gaat kost dit de samenleving een pak meer dan de kost van een hondenhotel.

Een voorzitter van een Engelse Counsel riep mea culpa omdat hij tevergeefs  geprobeerd had een ipad te voorzien voor de mandatarissen zodat de raad papierloos en efficiënt kon vergaderen. De reden waarom het niet lukte is de druk van een persbericht over een vertegenwoordiger die candy crush speelde op zijn tablet. Hij was wanhopig op zoek naar business cases om dit toch gedaan te krijgen.

Een Duitse onderzoeker was sprakeloos toen hij de overheidsinnovaties in België aanhoorde. Ik vertelde over de hervorming van de FOD Sociale Zekerheid en hoe daar ambtenaren flexibel werken en tegelijk heel wat kosten konden besparen op het facilitair beheer. Ik toonde hoe Radar en Talent Avenue werkt waarbij talenten binnen verschillende overheidsdiensten zonder formele contracten en al te veel administratie uitgewisseld worden. We denken dat onze overheid een kluwen is, maar vergeleken met de rest van de wereld zouden we samen met Nederland behoorlijk sterk bezig zijn. We zouden volgend jaar de ganse wereld kunnen afreizen om de Belgische case te gaan vertellen. Helaas beschikken we over onvoldoende verlofdagen of dit te kunnen doen. De uitdagingen van de overheid zijn nochtans overal dezelfde en er is een grote nood om kennis te delen over de grenzen heen zodat niet iedereen telkens het warm water zit uit te vinden. Elke overheid worstelt momenteel met drie grote uitdagingen: efficiëntie, effectiviteit en de burger meer centraal zetten in de dienstverlening.

Ik nodig alle stakers uit om na te denken hoe ze ambassadeur kunnen zijn van hun eigen organisatie en vooral mee na te denken over oplossingen die echt werken. Ik nodig ook overheden en de politiek uit om de ambtenaren die zich elke dag te pletter werken om er iets van de maken, de nodige erkenning en het mandaat te geven. Een overheid zal niet vanzelf veranderen. Er is  veel werk en volharding nodig om deze dinosaurus om te bouwen tot iets waar iedereen zijn gading in kan vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s