Knutselpakket om 2015 te optimaliseren

Ancient-flying-machine

De maand januari is voor velen onder ons het moment waarop we goede voornemens maken. Vaak erg ambitieus waardoor we een gans jaar gedoemd zijn uit te kijken voor ellendige teleurstellingen die op de loer liggen.

Geen nood! Deze keer fabriceerde ik speciaal voor jullie “De 2015 optimalisator”: een heus knutselpakket om voornemens te maken die zeker zullen lukken! Hoera!

Vooraleer u met het knutselpakket aan de slag kunt, moet u eerst een aantal voorbereidingen treffen:

1. Zorg ervoor dat u er bent. Zonder uzelf kunt u geen voornemens maken. Deze taak dus best niet delegeren.

2. Iemand of een object (indien u geen tegenspraak duldt) om uw voornemens mee te delen.

3. Een rustige ruimte waar u ongestoord aan de slag kunt. U kunt daarbij bijvoorbeeld een compilatie van de betere klassieke muziek opzetten of de soundtrack van Harry Potter.

4. Last but not least…De 2015 optimalisator die u hier kunt downloaden door op de figuur te klikken en vervolgens op te slaan als afbeelding:

2015 optimalisator

Hoe werkt de optimalisator?

Een aantal vooraanstaande pseudo-wetenschappers hebben bewezen dat de meeste voornemens om het geluk te optimaliseren zich situeren in drie categorieën:

1. Familie en vrienden. Bijvoorbeeld: ik zal meer tijd maken voor familie en vrienden.

2. Werk. Bijvoorbeeld: ik zal een andere job zoeken dit jaar omdat mijn werk te saai is.

3. Plezier. Bijvoorbeeld: ik zal op reis gaan naar een eiland met schildpadden en daar cocktails drinken.

Deze pseudo-wetenschappelijke criteria zijn niet toevallig allemaal opgenomen in de optimalisator. Bij elke categorie ziet u een invulveld met een duivel en een engel:

angel
Engel
Devil
Duivel

 

Bij de duivel zet u de dingen waar u eens ferm uw voeten aan gaat vegen dit jaar. Ik hoor u al protesteren bij deze opdracht…

Moeten voornemens geen goede voornemens zijn?

De dingen die we béééter gaan doen?

Dat komt later, eerst dus minder dingen doen. Waarom? Omdat de meeste mensen teveel en te perfect willen zijn. En dan worden die ziek en ongelukkig. Onbevredigde bodemloze vaten. Laat die duivel dus even los om die energievreters aan de kant te schuiven.

De engeltjes zijn jij als engel. Braaf je best doen en sterker worden. Dat duiveltje mag fluisteren, maar het engeltje heeft ook een plan. Leg je doelen hoog genoeg, maar niet onhaalbaar. Droom erop los en doe dan een kleine check door het heel concreet te maken en te kijken of het past in die 365 dagen.

Klaar met de duiveltjes en de engeltjes? Hoera! Dan is de tijd aangebroken om de optimalisator te laten draaien in uw hoofd. Hang de ingevulde poster op en vertel uw medemens of object (indien u geen tegenspraak duldt) erover. Zo gaat u niet alleen een engagement aan met uzelf, maar is er ook iemand of iets anders die u er subtiel zal doen aan herinneren…

Het geheim van de optimalisator

Hoe zorgt de optimalisator er nu juist voor dat u tegen het einde van het jaar die engeltjes en duiveltjes allemaal klaar hebt? Het geheim van de optimalisator is eigenlijk een combinatie van inprenten en doen. Door een aantal keren effectief te doen wat u daar voorneemt, ontstaat een nieuwe gewoonte. Laat u echter niet vangen! Als de optimalisator plots dreigt te haperen en de gewoontes worden terug uitzonderingen, dan is het tijd om terug voor uw poster te gaan staan. U kunt dan besluiten dat het allemaal onzin was en nieuwe voornemens maken (of net niet en de anarchist uithangen); ofwel met schaamrood op de wangen gevolgd door een daadkrachtige blik terug in actie schieten. Het leven is toch geweldig…spelen met engeltjes en duiveltjes en u kiest het allemaal zelf. Maak er iets van, lieve lezers, en op naar een bruisend nieuw jaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s