Charlie’s angels

jesuischarlie

I’m no prophet. My job is making windows where there were once walls.

Michel Foucault

 

Buikpijn van het lachen hadden we. We waren zes jaar en Urbanus stak de draak met Jesus op vinylplaten. De platen lagen in de refter van de lagere school en werden grijs gedraaid terwijl de kinderen gierend de liedjes meezongen. Ondertussen waren er kinderen in de klas die zich ontpopt hadden tot meesterlijke imitators van Urbanus van Anus.  Iedereen kende de mopjes en ze bleven op de één of andere manier grappig. De humor was krachtig omdat het stout en tegelijk erg kinderlijk en onschuldig overkwam. Religie als vrolijke folklore in plaats van onderdrukking. Ik prijs me gelukkig dat er toen geen fundamentalistische non onze refter met platenspeler kwam opblazen…

In de stripverhalenbak van vader lagen een aantal boekjes met tekeningen van Wolinski. Daar snapte ik toen niet veel van. Het was Urbanus voor gevorderden, maar op de één of andere manier maakten de tekeningen wel nieuwsgierig. Opzoeken over onze cultuur en hier en daar wat geschiedenis lezen op spelenderwijze. Het zorgde ervoor dat je zelf vrij kon kiezen waarin je geloofde en hoe je voor jezelf kon leren denken.

Meer dan 25 jaar later kruipen we zelf in de pen. Een beetje de draak steken met de overheid door samen met twee vriendinnen een boek te schrijven. We willen de overheid innoveren en dan moet je soms aan de boom schudden. Ondanks de onschuldige aanpak ontvingen we af en toe een waarschuwing. Kritische pennen, in woorden of beelden lopen makkelijk in het vizier. Denken we maar aan de econoom Ivan Van de Cloot die met zijn analyses de pers haalde omdat hij bedreigd werd. Of de mensen van Wikileaks die ondergedoken leven.

En nu is er in Parijs een aanslag gebeurd op Charlie Hebdo. Op o.a. diezelfde Wolinski die in onze stripverhalenbak zat. De daders zijn fundamentalistische moslims. Tragisch voor de tekenaars en familieleden van Charlie, tragisch voor de vrije meningsuiting en ook tragisch voor mensen met een islamitische geloofsovertuiging die niets met de zaak te maken hebben. Een kleine groep nam het recht in eigen handen om te bestraffen wat in hun ogen misdadig is.

Deze aanslag kon in de middeleeuwen ook plaatsgevonden hebben. Toen was er nog geen rechtssysteem zoals wij dat nu kennen en mensen werden via lijfstraffen en martelingen publiek veroordeeld door adel en geestelijkheid. Of gewoon zo, ergens in het schemer in een bos. Deze manier van straffen evolueerde  naar het invoeren van discipline en het straffen van de geest (morele verbetering) via bijvoorbeeld het installeren van gevangenissen. Het koste ons verschillende eeuwen om daar te geraken…

De engelen van Charlie staan op via de publieke opinie. Een stem die zegt dat democratie en vrije meningsuiting meer dan goud waard is. Het besef dat de scheiding van kerk en staat na de Verlichting en de Franse Revolutie onze samenleving en manier van denken vrij gemaakt heeft. Vrije meningsuiting geeft een open venster op de wereld, soms serieus en en dan eens met humor. Verschillende manieren om je te uiten en ideeën te delen met elkaar geven pit en creativiteit in de brouwerij. Er is slechts één spelregel: geen geweld zodat via een veilig debat en redenering de ethische en morele invulling van onze samenleving scherp en actueel gehouden kan worden.

Charlie’s angels, laat jullie niet doen…

 

Één reactie

 1. Nancy De Vogelaere

  Dit is op Werken aan de overheid van de toekomst doe je samen… herblogden reageerde:
  Kippenvel…

  Het recht van vrije meningsuiting is in gevaar. Dat is het al langer – de situatie in Parijs maakt het alleen ongelooflijk helder en duidelijk…

  Ik kan de keren niet tellen dat wij gewaarschuwd zijn bij het schrijven van ons boek “Tot Uw Dienst” – we zouden het ons wel beklagen, dit zou niet getolereerd worden…

  Opdat de stemmen nooit verstommen… Met respect voor elkaar kan véél gezegd worden. Dat moet ook zo blijven. Zoniet begraven we de democratie… Stand up… Speak up…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s