Waarom Digital Minds geen elite mag zijn

 

2853269

Vicepremier Alexander De Croo lanceert Digital Minds. Het is een kroonraad van ongeveer 20 mensen die België digitaal op de kaart moeten zetten. De kroonraad moet zowel overheid als privé meer kansen bieden om de digitale weg in te slaan en zorgen voor een betere economische ontwikkeling en jobs. Een initiatief met veel goede bedoelingen, maar jammer genoeg met een verouderde manier van aanpakken.

Hamster versus expert

De geschiedenis staat bol van elites die zich doorheen de tijden gevormd hebben om uit te denken waar het naartoe moet met deze wereld. Vaak een verzameling van knappe koppen die op de één of andere manier opvallen en in een clubje gezet worden. Het zijn ook vaak de mensen die gekend zijn omwille van hun expertise die ze jaren hebben opgebouwd. Helaas is dit nu net één van de slechtste strategieën die er bestaan om tot een goede beslissing te komen.

Noreena Hertz beschrijft het op sublieme wijze in haar bestseller ‘Deze beslissing verandert je leven‘. In het boek krijg je nagenoeg 300 pagina’s bewijsmateriaal waarom het beroep doen op experten geen goed idee is. Experten hebben doorheen de jaren een soort tunnelvisie opgebouwd en zijn tegelijk een pseudo-autoriteit geworden op vlak van kennis. Gebruikers van technologie of leken die op de één of andere manier zelf aan de slag gaan met inzichten die betrekking hebben op hun leven, blijken veel correcter informatie in te schatten om richting te geven.

Een heel extreem experiment is de vergelijking tussen een hamster en een expert. Als je een hamster achter een balletje laat hollen op een tapijt met een aantal keuzemogelijkheden, dan zal hij meer correcte beslissingen nemen in vergelijking met een expert die dezelfde keuzeopties voor geschoteld krijgt. Waarmee ik niet heb gezegd dat de kroonraad van Digital Minds beter uit hamsters zou bestaan, maar toch…

Zoek de vrouw

Op de foto van de kroonraad bespeuren we 3 vrouwen. Misschien zijn het er meer, maar ze zijn dan wel goed verstopt. En toch zijn vrouwen wereldwijd kampioen in het gebruik van internet en sociale media. Op veel vlakken steken ze zelfs de mannen voorbij. Heel wat vrouwen vinden ook de weg naar het opzetten van een eigen zaak via een bijberoep om dan later de sprong als vol ondernemer te wagen. De ideale partner dus om een aantal digitale bits en bites in beweging te zetten. En neen, het is geen excuus om te zeggen dat er onvoldoende vrouwen zijn die hieraan willen meewerken. Er bestaan zelfs lijstjes van straffe madammen (Elke Jeurissen en Cato Leonard van Glassroots weten er alles van) en er is ook een straffe madam genaamd Ingrid die de vereniging ADM (verbinding tussen ICT en de business) in goede banen leidt.

Slim connecteren met overheidsbedrijven 

Op de foto van de kroonraad ontbreekt ook de overheid. Niet dat het zo belangrijk is om de overheid overal bij te betrekken en ik begrijp dat men op die manier enige bureaucratische toestanden en gepalaver subtiel uit de weg wil gaan. En toch zal een optimale samenwerking tussen de overheid nodig zijn om die digitale agenda een succes te maken. Vooral ook om te voorkomen dat de overheid stokken in de wielen van de digitale dromen steekt. Gelukkig zitten er binnen de overheid heel wat mensen die gepassioneerd zijn door alles wat digitaal is en de natte droom koesteren om de overheid om te vormen tot een one-stop-shop waarbij de burger alles via één punt geregeld krijgt. De kunst is om die mensen te vinden en te omarmen in de stoute digitale plannen.

Op Twitter schoot Steven De Smet (De Flik) in elk geval al in actie nadat de kroonraad van Alexander bekend raakte. Een beetje verontwaardigd dat de Dinobusters en andere innovatieve ambtenaren vergeten waren door de eminentie. Steven ontdekte zelfs een heel interessant document van de Nederlandse overheid, die…een digiprogramma heeft uitgewerkt! En hiermee is de cirkel rond. We hoeven niet meer het warm water uit te vinden en dit dankzij het feit dat we allemaal slim verbonden zijn met elkaar. Hiervoor hoef je geen elite in het leven te roepen. Er bestaat reeds een grote (internationale) bende die hier al jaren mee in de weer is en digitaal helemaal verbonden is. En nu gewoon opvissen en uitvoeren…

 

 

6 reacties

 1. Philip Verhaeghe

  Beste Elke, mag ik even een kritische noot plaatsen?
  De grote vraag waarvan je het belang misschien een beetje onderschat is deze “Waarom neemt Alexander De Croo dit initiatief?”

  Het antwoord van de minister lees ik in een artikel op Datanews: “Onze ‘digital minds’ moeten een soort van klankbord zijn, net zoals een Raad van Bestuur dat is in een bedrijf. Daarom ben ik ook tevreden dat zoveel toppers hebben toegezegd. Tegelijk is de samenstelling erg divers: het samenbrengen van starters, ceo’s van grotere bedrijven en digitale denkers zorgt voor een interessante mix van mensen waaruit creatieve ideeën kunnen worden geboren.”

  Het wordt dus geen ‘Kroonraad’ ( dat zijn immers Ministers van Staat die nooit bijeengeroepen worden om de Koning te adviseren 🙂 ) Het wordt even min elitair clubje die van alles moet zal moeten doen en beslissen. Daar hebben die mensen de tijd niet voor. En daar worden ze niet voor betaald.

  Neen, het wordt een klankbord van competente externe mensen die af en toe zullen samen komen om vanuit hun praktijkervaring en vanuit hun digitale denk- en leefwereld feedback en advies te geven over de plannen van de minister. En ik durf te hopen dat zijn kabinet een beroep zal doen op de allerbekwaamste ambtenaren om die plannen voor te stellen, uit te werken en te presenteren.

  Stel dat de minister samen met zijn kabinet en de ambtenarij geheel eigengereid de digitale agenda zou bepalen zonder het bedrijfsleven en de experten daar in te kennen , dan zou je toch ook terecht protesteren? Niet?

  Neen, het belangrijkste punt is dat we eindelijk een minister hebben die beseft dat er dringend een beleid moet gevoerd wordt over ons aller digitale toekomst ( en dat is wel wat ingrijpender dan de popularisering van internet- en social mediagebruik). Het is dus fantastisch dat hij zich, zoals het in corporate governance termen past, kan omringen door een zeer diverse groep van uiterst competente mensen die vooralsnog allemaal het voordeel van de twijfel mogen genieten..

  Dat daar naar je mening weinig vrouwen bij zijn, kan best zijn, maar geslacht is nog altijd maar één van de vele mogelijke diversiteitskenmerken. En deze vaststelling mag devele bekwame vrouwen zeker niet tegenhouden om met nog meer digitaal enthousiasme te ondernemen en mee onze digitale toekiomst te maken.

  Met vriendelijke groet,

  Like

 2. Nancy De Vogelaere

  Dit is op Werken aan de overheid van de toekomst doe je samen… herblogden reageerde:
  Digital Minds. Een klankbordgroep om België digitaal op de kaart te plaatsen. Het klinkt allemaal heel goed. En het feit dat de niet te stoppen digitale trend (het nieuwe normaal, nietwaar?) ook de aandacht van de politiek trekt, is op zich mooi en lovenswaardig. Alleen is de aanpak wat ons betreft te besloten
  – in een apart clubje hierover praten?
  – Wat met kennisdeling die inherent aan de grondslag van deze nieuw soort samenwerkingen zou moeten liggen)?
  – En wat met de man-vrouw-verdeling? Mij maak je niet wijs dat er geen competente talentvolle dames zijn die hier meer dan zinvolle aanvulling op kunnen geven…
  – Ook de leeftijdspiramide lijkt me niet bepaald een weerspiegeling van de samenleving…

  Dus zeker het loven waard dat hier aandacht voor is
  Alleen… Beetje too little … en misschien ook too late…?

  Bij deze een warme oproep aan de politiek en Alexander De Croo: geef naast uw Digital Minds (of kroonraad of hoe je het ding ook noemt) ook een kans aan wat bottom up al leeft bij de samenleving of god betert, zelfs bij de ambtenaren. Want zij maken de digitale transitie “as we speak” al waar. Ga gerust eens googlen op http://www.club35.be of http://www.dinobusters.be – en wie weet, geraak je wel geïnspireerd voor een open dialoog die niet persé in besloten kring moet gebeuren. Je weet wel, digitaal en zo 😉

  Like

  1. Toon Vanagt (@Toon)

   Beste Elke, goede punten.

   Laat mij je hamster zijn 🙂

   1./ Bottom-up platform opzetten, waaruit ik met veel overtuiging de grassroot ideeën zal vertolken in de #DigitalMinds meetings.
   We starten daarvoor met je Google doc zoals via Twitter besproken:
   https://docs.google.com/a/data.be/document/d/16le9dSXeXw6MWesbMbndEhudgHx2pSLr3MaEg0sv28A/mobilebasic?pli=1

   Ondertussen zetten we een open en participatief platform op in de stijl van:
   http://liquidfeedback.org/ (EN & Open Source)
   http://stackoverflow.com/ (EN)
   https://www.pleio.nl (NL + EN)
   https://github.com/whitehouse (EN & Open source)

   Functie gaat boven meertaligheid, maar FR, NL, DE en EN ondersteuning zou toch mooi meegenomen zijn…

   Iedereen die wil helpen pingt mij voor bijdrage aan het opzetten en de vertaling of suggestie voor nog een passend open platform.

   2./ Gender balance.
   Ik sta mijn #DigitalMinds plaatsje in een volgende meeting af aan de vrouw met het “beste/sterkste/meest gedragen” idee om het rechtstreeks in de DigitalMinds klankbordgroep te gooien…

   Ter correctie, er zetelen nu geen 3 maar 6 straffe madammen (op totaal van 22 leden): Karen Boers, Patricia Ceysens, Danielle Jacobs, Dominique Leroy, Peggy Valcke en Saskia Van Uffelen! Maar de balans kan inderdaad beter en daar werk ik graag aan mee door mijn plaats af te staan in een volgende meeting. Als er nog een paar ‘open minded’ mannen dit voorbeeld volgen vanuit hun organisatie is de balans zo in evenwicht en bereiken we een nog bredere “grassroot” participatie.

   Zet België dus op de digitale kaart en geef het beleid zelf mee vorm vanop de eerste rij!

   Voilà, no way back…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s