Growth hacking is het brugpensioen van de toekomst

growthhacking1-300x199

De afgelopen weken was er heel wat gedoe rond het voorstel om mensen die met brugpensioen zijn te activeren op de arbeidsmarkt. De vakbonden zijn er tegen en halen het argument naar boven dat mensen die een zwaar fysieke job hebben gedaan, niet zomaar terug aan het werk kunnen. Het debat zorgt jammer genoeg ook voor een polarisering tussen generaties, terwijl dit nergens voor nodig is. Er is namelijk genoeg voor iedereen. In deze blog vertel ik het verhaal van mijn grootouders en ouders om als kleinkind lessen te trekken en vooruit te gaan. Growth hacking is het brugpensioen van de toekomst…

Grootouders

Mijn grootvader werkte tot ongeveer zijn 85ste. Hij was een beetje kwaad op zijn dokter dat hij nu al met pensioen moest gaan. De oude man is gans zijn leven zelfstandige geweest en had zijn eigen zaak in de fruitteelt. Het was zware handenarbeid en zijn rug werd doorheen de jaren een beetje krom, maar zijn werk was zijn godsgeschenk. Het godsgeschenk om elke dag buiten te kunnen zijn, praatjes te maken met de klanten en zijn geld zelf te kunnen maken. Mijn grootvader is nu de 90 voorbij en denkt met weemoed terug aan de vervlogen jaren.

Mijn grootmoeder is op dit ogenblik midden 80. Haar gezondheid is niet tiptop, maar haar werk is haar leven. Ze heeft iets met vastgoed en verbouwingen en kan het nu nog steeds niet laten om projecten op te zetten en de dingen naar haar hand te zetten. In het ziekenhuis commandeert ze de verpleegster en zichzelf om zo snel mogelijk ontslagen te worden. Er ligt nog werk op de plank.

Ouders

Mijn ouders zijn de kinderen van de jaren ’50 en ’60. Ze groeiden op in de crisis van de jaren ’70 en ’80 en waren kwaad. Kwaad op hun kapitalistische ouders en kwaad op het systeem. Ze werden junkies en stout. Eentje liet er het leven bij en de andere ging op overlevingspensioen. Midden dertig en gedaan met werken. Midden dertig en een lang toekomstperspectief van inertie en treurnis.

Kleinkind

Ik zag mijn grootouders en mijn ouders bezig. Ik leerde dat ondernemerschap gelukkig maakt omdat je zelf aan het stuur komt van je leven. De weg is soms hobbelig en hard, maar de avonturen en het gevoel van vrijheid zijn de goudklompjes van het leven.

Ik zag mijn ouders en leerde dat je nestelen in uitkeringen en pensioenstelsels je maakt zoals een dier in een asiel. Je krijgt eten en een dak boven je hoofd, maar de vlam is eruit.

Ondertussen heb ik twee bedrijven op mijn naam staan. Twee kindjes die nu in de bomen aan het klauteren zijn. Af en toe breekt er een takje, maar ze gaan naar boven. Ik lig niet wakker van een pensioen of werkzekerheid. De oma glimlacht, de pa kijkt bezorgd.

Growth hacking

De tragedie van de discussie over het brugpensioen is de tragedie van de Vlaamse grond. De angst om te ondernemen en de onwetendheid over hoe geld en zaken werken nekt ons van de geboorte tot de dood. Bij de geboorte krijgen we een rijksregisternummer. Misschien moeten we ook op dat ogenblik een ondernemingsnummer krijgen. Een signaal dat je bewust je eigen loopbaan en leven vorm kan geven. In de kleuterklas niet zomaar winkeltje spelen, maar leren winkeltje maken. Spelenderwijs leren hoe je met een leuk idee de ganse wereld kunt aansteken. Je leven en je werk “growth hacken”. Kinderen groeien en ouderen coachen hen er doorheen.

Het (brug)pensioen is dan een lang vervlogen fenomeen waarbij mensen nog in een hok zaten en telkens de hand doorheen de tralies staken om de volgende georganiseerde reis te kunnen boeken.

Startup Belgium

België moet uit haar lome positie gehaald worden. In Ierland winden ze er bijvoorbeeld geen doekjes om. Momenteel wordt daar het land op zijn kop gezet om Ierland tegen 2020 de nr. 1 te maken op vlak van jonge bedrijven met een grote impact in het digitale tijdperk. Ik hoor het tromgeroffel over de plas. Het tromgeroffel voor het wereldkampioenschap waar de slimsten de sterksten zullen zijn. Een match tussen innovatie en orthodoxie. Ik zet mijn geld op de eerste ploeg. Hopelijk doet België dat als land ook.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s