Chronieken van een MBA student in Londen (1)

london-travel-quote

Management doet het bloed door mijn aderen stromen. Een opleiding in een Master of Business Administration is dan ook het grootste cadeau dat ik mezelf kon geven in dit bescheiden, doch avontuurlijke leven. Het werd een private school in Londen, The London School of Business & Finance. Een wilde gok geïnspireerd door de getuigenissen, de blog en de locatie van de school. Londen heeft altijd al een magische invloed op me gehad met haar bruisend en excentriek leven. De afgelopen jaren bezocht ik de stad regelmatig om als een spons de trends en de puls van deze hub op te zuigen. Als ik een stad was, dan was Londen mijn minnaar en muze.

Het komende anderhalf jaar laat ik jullie mee over mijn schouder kijken. Ik zal maandelijks een blog schrijven over de rijkdom van een MBA en de stad Londen als brandpunt van ondernemerschap. Dit is het eerste stukje. Een prelude van een reis zonder wegwijzers, gedreven door een passie voor management.

De toelating

Toegelaten worden tot de Londense Business School was niet evident en vraagt enorm veel administratie en doorzettingsvermogen. Je moet een dossier van jezelf opbouwen met diploma’s, puntenboekjes, referentiebrieven, motivatiebrieven, bewijsmateriaal dat je Engels kunt, IQ testen,…Gelukkig werk ik al een aantal jaren bij de overheid en bleef mijn hoofd redelijk koel bij het kafkaiaanse pingpongspel tussen de Commission Board en mezelf als kandidaat. De Commission Board is een raad van professoren die oordeelt of je toegelaten wordt of niet. Het kostte meer dan een half jaar om alle documenten goedgekeurd te krijgen met dan uiteindelijk de verlossende brief dat ik kon starten. Er werd een inschrijvingsprijs afgesproken en een afbetalingsplan voorgesteld. De reis kon beginnen.

Virtueel leren

Het leersysteem is een mix tussen online leren en sessies op de campus. Je kunt het ook volledig online of volledig op de campus doen, afhankelijk van je eigen schema. Ondertussen ben ik een maand op het onlinesysteem om de eerste colleges te volgen en voor te bereiden. Anders dan bij ons, begin je daar met je specialisatie. Ik koos voor marketing en dit is dan ook meteen de starter. Ik kreeg op de eerste schooldag een persoonlijke assistent toegewezen die me regelmatig opbelt om me doorheen de lessen te gidsen. Via een intake ontvang je een syllabus over wat er allemaal op het programma staat, een lessenschema en een leeslijst. De leeslijst geeft al een indicatie dat de opleiding erg intensief zal zijn en alle komende weekends met een groot boekenwurm-gehalte zullen verlopen. Ik kom ook tot de ontdekking dat er online bibliotheken bestaan waar je alle gedigitaliseerde academische boeken kunt ontlenen voor een jaar.

Het heeft iets futuristisch om ’s avonds in je pyjama in te loggen op de online campus en dan mensen uit gans de wereld hun groen lichtje te zien aangaan. Na elke les worden alle studenten aangepord om een case study op te lossen en op het studieforum te plaatsen waar studenten elkaar uitdagen en inspireren.

De continue examenbatterij

Om de 10 weken is er een examen of een opdracht die je moet vervullen om naar de volgende module te mogen gaan. Het studie -en opdrachtenritme ligt hoog en je moet je strak aan het schema houden om er niet uitgegooid te worden. Het systeem zorgt er voor dat je niet gaat aanmodderen en op een heel korte tijd een master kunt halen. In principe werk je het volledige programma af op anderhalf jaar, inclusief consultancy opdracht of (bescheiden) wetenschappelijk onderzoek. De opleiding is efficiënt en gefocust.

Een persoonlijke VDAB 

Met het studieprogramma krijg je ook automatisch een jobcoach. De school heeft een intern ‘career center’ waar je naar internationale jobs geloodst wordt als je daar interesse voor hebt. Je krijgt er een individuele begeleiding om je cv op te maken, sollicitatietips en toegang tot vacatures. Het doet een beetje denken aan de VDAB, maar dan specifiek voor managers. Voor mensen die liever ondernemen, zoals ik, zijn er business clubs waar je andere ondernemers kunt treffen.

Vrouwen aan het stuur

Opvallend is dat er in mijn klas heel wat vrouwen zitten. De verdeling is ongeveer 50% en in Londen zie je momenteel een grote stijging van vrouwen die er ondernemingen starten. Deze diversiteit in het ondernemerslandschap zorgt voor meer jobs en geeft de economie een boost. Het valt op dat meer en meer vrouwen zelf het stuur in handen nemen, wat meteen ook een shortcut is om het glazen plafond te omzeilen. De wereld zit duidelijk in onze broekzak en het internet is een broedplaats om verhalen en nieuwe bedrijven uit te schrijven.

 

 

 

 

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s