De ankers van het leven en de pianist

Chronieken van een MBA student in Londen (2)

Tower Hill. Een bijzondere plek in Londen met een intrigerende geschiedenis. Notoire criminelen en hooggeplaatste veroordeelden werden er in het openbaar terecht gesteld. Binnen de muren van de Tower werden ook enkele vrouwen en bevoorrechte mannelijke edelen geëxecuteerd om hun privacy te beschermen en de reacties van het gewone publiek te voorkomen. De befaamde Thomas More en John Fisher lieten er bijvoorbeeld het leven op bevel van koning Hendrik VIII. More en Fisher weigerden mee te werken aan The Act of Supremacy waarbij de koning hoofd van de Church of England zou worden en daardoor ook het gezag van Rome over de kerk afwees.

De campus van de London School of Business & Finance kijkt uit op de Tower. Een subtiele les voor de studenten die na hun studies een paar trappen omhoog zullen klimmen. De decaan hamert op het belang van ethiek en zelfinzicht als je van business je vak maakt. Een MBA studeren is een eenzame activiteit en het zakenleven is dat eigenlijk ook. Ondanks de talrijke netwerkmomenten en bedrijfsbezoeken doorheen het programma, moet je uiteindelijk zelf de discipline aan de dag leggen om er iets van te maken. Een MBA is niet zomaar wat theorie kauwen over management, maar een zoektocht naar je eigen levensankers.

Edgar Schein ontwikkelde in de jaren ’70 het inzicht dat mensen een aantal basisankers hebben die gebaseerd zijn op hun talenten, basiswaarden en drijfveren. Een anker legt je boot vast op de plek waar je graag wil aanmeren. Doorheen je leven passeer je verschillende havens, maar er zijn er maar een beperkt aantal waar je je echt goed voelt. Havens waar je talenten iets betekenen en je een sterke band voelt met de mensen die er zijn. Je anker is robuust en valt perfect op de bodem van de zee zodat je boot niet zomaar verdwijnt wanneer je iets aan het drinken bent in de bar aan de oever.

Er zijn 9 verschillende ankers beschreven, waarvan de meeste mensen er één of twee in hun kern hebben:

1. Autonomie en onafhankelijkheid

2. Veiligheid en stabiliteit

3. Technisch-functioneel

4. Algemeen management

5. Ondernemend

6. Creatief

7. Gedienstig of toegewijd aan een doel

8. Pure uitdaging

9. Life style

Als iemand ‘Life style’ als anker heeft, dan wil dit bijvoorbeeld zeggen dat de persoon enorm veel waarde hecht aan een afstemming tussen het werkleven en het familieleven. Mensen met ‘pure uitdaging’ kicken op het oplossen van problemen, enz…

Om de ankers bij jezelf te ontekken bestaat er een assessment. Dit is het begin van een reis waarbij je eigen DNA je route uitstippelt.

De decaan wuifde ons uit en ik wandelde terug naar het metrostation. In de tunnel flitsen de beelden voorbij van zeelieden die tijdens de glorietijd van de Port of London aanmeerden om zaken te doen in het bruisende havengebied. Moderne kunstenaars geven er hun eigen twist aan en toveren de passage om in een openluchtmuseum.

Aangekomen in het treinstation hoor ik in de verte de tonen van een betoverende piano. De pianist op sneakers speelt Mozart zoals een sterveling ademt. Een toets is stuk en de piano staat een beetje vals.

Twee oudere mannen staan aan de grond genageld. De ene maakt fims en hoort de soundtrack van zijn volgende productie. De andere heeft een liefdadigheidsorganisatie en plukt jongeren van de straat. Jongeren die talent hebben om in muziek of theater verder te gaan. Schepen die ankers ophalen. De twee mannen halen hun visitekaartje boven en stappen op de pianist af.

“Are you a musician?”

“No, I’m just a kid studying IT. I was just fooling around…”

De jongeman is verbaasd van alle aandacht en neemt de kaartjes in ontvangst. Mensen snellen voorbij de kring die zich ondertussen rond de pianist heeft gevormd.

Het station schelt dat we moeten inchecken. Terug naar huis. Tot volgende maand, Londen.

 Humble Inquiry is the fine art of drawing someone out, of asking questions to which you do not already know the answer, of building a relationship based on curiosity and interest in the other person.

-Edgar H. Schein-

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s