De ontwapenende kracht van een test

stop-darmkanker-logo

Op 7 mei slaan de Dinobusters en Dr. Luc Colemont de handen in elkaar om mee darmkanker te helpen voorkomen. Elk jaar krijgen 5000 Vlamingen de diagnose van darmkanker. Meer informatie kan leiden tot minder darmkankers en daar zetten we graag onze schouders onder.

Het opzetten van een actie zoals deze doe je niet zomaar. In mijn geval raakte het woord ‘darmkanker’ een gevoelige snaar. Een aantal jaren terug werd ik getroffen door helse pijnen in de darm -en maagstreek. Ik verloor bloed en mijn gewicht ging sterk naar beneden. Mensen die me vragen stelden over mijn pluimgewicht wuifde ik weg met het argument dat ik veel aan sport deed en een zuinige eter ben. Ik wachtte meer dan twee jaar om me fatsoenlijk te laten onderzoeken. Misschien was het psychosomatisch of een gevolg van stress… Misschien was het toch iets ernstig en dan weet ik het liever niet… Maar dan komt het moment dat je toeklapt en je lichaam letterlijk ‘stop’ zegt. De pijn was niet meer te harden, ik viel af en toe flauw en mijn bloeddruk zakte…

De huisarts organiseerde een reeks onderzoeken. Het begon met een stoelgangonderzoek en eindigde in het ziekenhuis op  één week tijd. Het was uiteindelijk de endoscopie die aan het licht bracht dat er cysten aanwezig waren gecombineerd met Crohn. De feedback van de arts was duidelijk: geen moment te laat gekomen om de dingen weg te laseren want als je dit laat aanmodderen is de kans groot dat er later een stuk darm verwijderd moet worden. Het was een grote opluchting dat de diagnose in elk geval minder ernstig was dan kanker. Een grote opluchting ook dat er tijdens het onderzoek al een aantal ingrepen gebeurd waren om me beter te maken.

Als ik terugblik op die periode, ben ik nog steeds een beetje kwaad op mezelf dat ik zo lang gewacht heb om me te laten onderzoeken. De drempel om een endoscopie te ondergaan was groter in mijn hoofd, dan het werkelijk was. Een darmonderzoek is jezelf een beetje overgeven. Stoelgang verzamelen, drie liter substantie drinken om het onderzoek voor te bereiden, onder narcose gaan,…Allemaal dingen die makkelijk weerstand oproepen in je hoofd om eraan te beginnen. En toch is het de moeite waard. Het is de moeite voor je omgeving die zich zorgen maakt. Het is de moeite om jezelf heel wat onzekerheden te besparen. En het is vooral de moeite omdat een diagnose erg ontwapenend werkt en je richting geeft om een oplossing te vinden.

Eén op 20 vlamingen wordt geconfronteerd met darmkanker. Positieve is dat je 19 kansen op 20 hebt om géén darmkanker te krijgen, op voorwaarde dat je weet wat je hiervoor moet doen. Het delen van informatie is daarbij erg cruciaal. Kom daarom naar onze sessie op 7 mei in Kortrijk en steun deze actie om samen levens te redden!

red-leven

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s