Businessplannen met de “B” van Bewust en de “P” van Passie

Business-Model-Canvasleuk-

De aula zat bomvol. Studenten met een droom, een nieuwsgierigheid. Jonge mensen uit alle mogelijke richtingen, van ICT tot mode, die gedurende twintig weken zouden werken aan een businessplan. Het vak is een keuzevak wat de motivatie van de leerlingen extra groot maakt. Het was Dirk “Edushock” De Boe die me warm had gemaakt om een aantal groepjes van studenten te coachen aan de Gentse Hogeschool. Een aantal vrijwillige ondernemers die bereid waren om hun praktische ervaring te delen met de entrepreneurs van morgen.

De dynamiek en de energie die de studenten uitstraalden was eigenlijk onbeschrijflijk. Wat me vooral opviel was het sociaal engagement en de zoektocht naar manieren om op een duurzame manier een zaak uit te bouwen. De stoffen van een kledingontwerpster moesten geproduceerd worden onder correcte omstandigheden. Een pop-up store die mikte op gerecycleerde materialen. Een website rond ecologie. Allemaal voorbeelden van businessplannen met de grote ‘B’ van Bewust. De “P” van Passie was ook heel fel te merken in sommige ideeën. Jonge mensen die met een droom rondlopen en stiekem hopen niet ergens als grijze muis op een stoffig kantoor te eindigen.

Een ander opvallend element was een soort angst om te falen. We hebben op de één of andere manier veel schrik om te ondernemen omdat we schrik hebben om te mislukken. Tijdens het volledige traject maakten de studenten hun businessplan aan de hand van het Business Model Canvas. Dit canvas is een heel ontwapenende en laagdrempelige methodiek om stil te staan bij je zaak en de haalbaarheid in kaart te brengen. Het canvas  daagt je mentaal uit om niet alleen je idee heel concreet te maken, maar er ook waarde aan te koppelen. De studenten voelden regelmatig een drempel om voldoende geld te vragen voor hun originele en mooie concepten. Onzekerheid, onwetendheid en een vleug van laag zelfvertrouwen is de dodelijke cocktail om het businessplan te snoeren. Het uitwerken van een businessplan vertrekt van de droom om zelf iets te verwezenlijken en jezelf een job te geven met hart en ziel. Het is een emotioneel vertrekpunt en dan komt de ratio die de droom dreigt te koelen met bevragingen en cijfers. Een rollercoaster waarbij verschillende studenten soms halfweg het canvas terug geslingerd werden naar hun vertrekpunt. Zouden we dat wel doen? Misschien moeten we toch een ander idee verzinnen dat meer opbrengt…

Na veel gezwoeg en het overwinnen van talrijke hindernissen, stonden de studenten gisteren klaar om hun plan voor te stellen aan de jury. Ze waren zenuwachtig en pepten elkaar op in de gang van de lokalen waar het allemaal ging gebeuren. Ze trakteerden de jury op een festival met een mix van originele concepten, frivole onderwerpen en gedurfde projecten. Er zit pit in de jeugd van vandaag.

Als gastcoach en jurylid was er één ding dat ik niet begreep. Waarom bieden scholen dit vak niet verplicht aan? Door alle studierichtingen samen te brengen en groepjes te maken waarbij verschillende disciplines elkaar ontmoeten om te ondernemen, krijg je een boost aan innovatie. Studenten ontdekken hoe complementair verschillende richtingen wel niet kunnen zijn en maken tegelijk kennis met diverse culturen. De opdracht haalt de studenten uit hun comfortzone en ze leren hoe dromen echt gemaakt worden. Dus, Hogeschool Gent, pak uit met dit initiatief. Het is de diamant die alle studierichtingen gezamenlijk doet schitteren.

Bedankt Bart Derre, Mattijs van der Want & Dirk De Boe dat ik dit mocht meemaken! Prachtig werk leveren jullie!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s