Op leven en dood in Wall Street

Wallstreet

Dit artikel verscheen op 5 juni 2015 in De Morgen. Het artikel kan je hier lezen op de site van de krant.

De internationale financiële dagbladen lezen tegenwoordig als een thriller. Wall Street wordt opnieuw getroffen door zelfmoorden en merkwaardige overlijdens van bankiers. De gevolgen van een te stressvol leven of een perverse manier om miljoenen dollars via levensverzekeringen op te strijken? Een diepe reflectie over de menselijke waarden in financiële districten dringt zich op.

Thomas J. Hughes, 29 jaar en werkte als investeerder in Wall Street. Vorige donderdag sprong hij van een appartementsgebouw in Manhattan. De tabloids kopten: zelfmoord!

Werken als bankier in Wall Street geeft je 1,5 keer meer kans om vroegtijdiger te sterven dan gemiddeld. De bankiers zouden 80 tot 100 uur per week moeten werken onder extreem hoge druk. Volgens Roy Cohen, auteur van ‘The Wall Street Professional’s Survival Guide’, is het leven van een jonge bankier de laatste vorm van gelegaliseerde slavernij. Ze werken vaak nachten door en kunnen er elk moment uitgegooid worden als ze onvoldoende resultaten halen.

De afgelopen 18 maanden wordt er een  toename vastgesteld van zelfmoorden in Wall Street en de officiële rapportering spreekt van zo’n 36 gevallen het afgelopen jaar. Zo is er het verhaal van Shawn D. Miller, Managing Director bij Citibank, die november vorig jaar in zijn badkuip dood teruggevonden werd. Volgens The New York Daily News zou hij na het innemen van drugs en drank zijn eigen keel over gesneden hebben waarna hij op het wapen ineen zakte. Een aantal elementen op het plaats delict zijn verdacht, maar de politie handelt de zaak snel af en heeft niet de neiging om tot op het bot uit te spitten.

Wall Street on Parade, een lokaal dagblad, probeerde te achterhalen wat er aan de hand is. De reporters kwamen erop uit dat de banken in Wall Street levensverzekeringen nemen op hun personeel. De bank kan bij een vroegtijdig overlijden van een personeelslid een grote premie opstrijken die bovendien taksvrij is. Zo zou de vroegtijdige dood van een vicepresident in een bank ongeveer 3 miljoen taksvrije dollars opleveren zonder dat daar openbare cijfers van te traceren zijn. De zelfmoorden zouden met andere woorden mooi meegenomen zijn en opgeruimd staat netjes.

Deze gebeurtenissen zorgen voor een zwart doek over de financiële wereld. Emotionele brieven van vaders die hun ooit zo succesvolle en gelukkige zonen verloren, verschijnen op de sociale media. Een diepe reflectie over hoe we met mensen omgaan en hoe het hart van de economie geraakt wordt dringt zich op.  Je kunt je terecht de vraag stellen wie de overlevenden zijn van het systeem. Bankiers met een grotere tolerantie tegen drugs om het leven te kunnen volhouden? Alfamannetjes die de echo van hun gebrul op de beursvloer blijven horen en voorlopig nog de meesters van het universum zijn?

Steden waar geld het overneemt van de menselijke waarde zijn ongelukkige steden. Het fenomeen zie je niet alleen in New York, maar ook in Londen, Hongkong en Tokio. Tussen de financiële gebouwen zie je allerhande yogaclubs als paddenstoelen uit de grond rijzen. De ene zijn dood is de andere zijn brood en hopelijk raken de yogameesters ook niet overwerkt gezien de situatie.

Het is duidelijk dat dit een ernstig probleem is en als het regent in Wall Street, dan kan het later ook beginnen druppelen in Brussel. Elke bank is verantwoordelijk voor haar personeel en moet leren ethische grenzen te trekken. Waarom geen interne School of Life voor elke bank? Jonge mensen de kans en de tijd geven om de waarde van het leven te leren inschatten. Inzicht krijgen in de grenzen van het verwerven van rijkdom zonder als kamikazepiloot op de beursvloer rond te vliegen en zich nadien te pletter te storten. Een investering in waardigheid en een oproep voor een duurzamere manier van werken. Rust in vrede, Wall Street.

150605 Wall Street

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s