Staken is het verleden. Nu de toekomst.

yuublcdoo0ca7enhcxkl

België is internationaal kampioen in het staken. Alle Belgen hebben samen maar liefst 760 297 dagen gestaakt en dat is een absoluut record van de afgelopen 20 jaar volgens de site van Newsmonkey. 760297 dagen! Deel dat door 365 en je komt uit op 2083 jaar. Tweeduizenddriëntachtig  jaar. Trek dat af van ons huidige jaartal, 2015, en we stellen vast dat we dan ergens in de klassieke oudheid belanden. Zo kwam in 68 v. Chr. de volledige Griekse wereld onder de Romeinse heerschappij en plunderende piraten werden verdreven uit de Middellandse Zee.

Piraten en Romeinen zijn geestige onderwerpen voor Hollywoodfilms en daar kunnen we ook wel iets van leren, maar er te lang blijven hangen lijkt geen strak plan. We hebben nu bewezen over een teletijdmachine te beschikken die naar het verleden kan flitsen. Geniaal! Laten we er nu eentje bouwen die naar de toekomst gaat. Nog genialer! We hebben 2083 jaar in te halen en de tijd begint nu te tikken.

Laat robots de lastige klusjes doen

Het is duidelijk dat er nog heel wat taken bestaan die minder leuk zijn. Ik weet niet waarom al die Belgen allemaal hebben gestaakt en ze zullen wel een apart verhaal hebben. Een mix van mistevredenheid over loon, het soort werk dat mensen moeten doen, een irritante baas,… Gelukkig staat de technologie klaar met een aantal oplossingen om ons te verlossen van die kwalen. Technologie zal niet alles oplossen, maar het kan wel bijvoorbeeld lastig werk van ons overnemen. In Hongkong rijdt de metro bijvoorbeeld volautomatisch. Een robot is chauffeur van dienst en is geprogrammeerd om telkens stipt op tijd te komen en een aantal regels in het metrostation zorgen ervoor dat mensen op een vlotte manier in -en uitstappen. Natuurlijk is er nog een team dat een oogje in het zeil houdt om de veiligheid te garanderen en technische interventies te doen.  De angst dat technologie onze mensenjobs zal afnemen hoeft niet gegrond te zijn als we de robot vooral de lastige taken, die een domper geven op de werkvreugde, zoveel mogelijk kunnen delegeren.

Een werknest dat voelt zoals thuis

Heel wat grote organisaties zijn een beetje georganiseerd zoals het leger of de oude klassieke tijd. Veel laagjes met veel bazen want we willen allemaal doorgroeien en erkend worden in ons bestaan. Daaronder een hoopje slaven die uitvoeren. Denken we maar aan het Colosseum in Rome dat gebouwd werd door slaven, burgers en krijgsgevangenen waarbij de keizer regelmatig op de hoogte gehouden werd van de vorderingen. Ik weet niet hoe die slaven zich toen voelden en of die ook momenten van stakingen ingelast hebben, maar het zal wel geen pretje geweest zijn.

In de moderne tijd willen we een werknest dat aanvoelt zoals thuis. Of je nu zelfstandige bent of  als werknemer in een grote organisatie aan de slag bent, we hebben op de één of andere manier een nest nodig dat ons werk mogelijk maakt op een fijne manier. Een fotoreeks van kunstenaars in hun werkomgeving toont hoe divers dat kan zijn. Werken als team of werken alleen, dat is telkens werken op maat met een eigen invulling.

De olympiade voor werk met goesting

We hebben als land de Olympische spelen van de stakingen gewonnen. Misschien is het nu tijd voor de olympiade voor het meeste werk met goesting. Al een beetje beginnen oefenen om later de Olympische spelen van innovatie en coole jobs te winnen. Zelfstandigen die verlost worden van allerhande bureaucratie en drempels om gewoon hun ding te kunnen doen. Medewerkers die zelf meebouwen aan hun eigen organisatie en hun kop regelmatig buiten steken om te zien wat er op hen af komt.  Hier en daar zie je het al gebeuren. Die organisaties en zotte ondernemers klimmen aan boord van een tijdmachine die vooruit gaat in plaats van terug in de tijd. Het tijdperk van de  klassieke oudheid is nog niet voorbij, maar niets houdt ze tegen om een kleine voorsprong te nemen. De oude stucturen kunnen niet volgen en kraken op hun fundamenten. Af en toe brullen ze en halen een verroest wapen uit om toe te slaan. Een beetje macht, een beetje protest en veel krokodillentranen. So be it. Time is on our side.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s