De krachten van de Scrum Master

yoda

Het rugbyteam verzamelt zich op het veld en ze hangen rond elkaar. Vliegensvlug wordt besloten wat de volgende zet zal zijn om een punt te kunnen scoren. Geen oeverloze discussies, maar een korte afstemming zonder al te veel woorden. Ze werken ‘scrum’: een concreet doel wordt bereikt in een heel korte tijd.

Ondertussen zijn er heel wat softwareontwikkelaars die werken zoals het rugbyteam. Er wordt een multidisciplinair team gemaakt en via korte ‘sprints’ van 1 tot 4 weken worden er nieuwe producten afgeleverd. Soms zijn het applicaties die behoren tot een groter geheel, maar ze worden wel al klaargezet en opgeleverd. Zo ziet de klant meteen wat het zal worden en wordt hij snel bediend.

Hier en daar zijn er klassieke projectmanagers die zich ook aan het scrum-avontuur wagen om de dingen sneller gedaan te krijgen. Dit loopt echter niet zonder slag of stoot. De klassieke projectmanagers zijn vooral gewoon om erg systematisch te werken. Een groot project wordt opgedeeld in mijlpalen en logische stappen. Je krijgt als het ware een waterval van taken die je achtereenvolgens moet doen om je doel te bereiken. Daar tegenover staat de  Scrum Master, die met zijn team doorheen de opdrachten navigeert en durft alles door elkaar gooien als er zich nieuwe feiten voordoen doorheen het project.

Projectmanagers zitten vaak in een organisatie die zich de afgelopen jaren goed georganiseerd heeft door alle processen zo fel mogelijk te gaan stroomlijnen en medewerkers duidelijke functieprofielen en taken mee te geven zodat iedereen weet wat er te doen is.

Van zodra de projectmanager scrum in zo’n organisatie introduceert, slaat de boel een beetje tilt. Mensen moeten namelijk flexibel kunnen veranderen van rol en opdracht, er is geen tijd om overal toestemming te vragen en af te stemmen en bovendien zijn er een aantal mensen die in paniek slaan omdat het niet duidelijk is waar dit ganse project gaat eindigen. De bureaucratie huilt en de Scrum Master is gefrustreerd en misbegrepen.

Om even met een paar cijfers te goochelen: klassieke projectmanagers hebben een succesgraad van 11% en Scrum Masters 39% bij het opleveren van projecten in een softwareontwikkelingsomgeving. Hierbij worden de opdrachtgevers meteen ook met de voeten op de grond gezet. We beginnen allemaal met veel enthousiasme aan een IT project en dan…lukt het precies niet goed… Er zijn weer bugs vastgesteld…Het product is niet helemaal zoals de klant het had bedoeld…Een nota aan de directie om mee te geven dat het project toch wat vertraging heeft opgelopen en het projectplan krijgt plots een heleboel oranje en rode vakjes erbij.

Het is dus duidelijk dat scrum veel potentieel heeft om het klassieke projectmanagement te verslaan. Alleen moet de Scrum Master op volle kracht met het team aan de slag kunnen gaan zodat er op het einde van de rit geen “water-scrum-val” projecten ontstaan. Scrum Masters denken snel, bekijken de context met de klant zodat het product dat ze aan het maken zijn zo zinvol en gebruiksvriendelijk mogelijk is. Het team verzamelt zich voor korte afstemmingen en verliest zich niet in oeverloze vergaderingen met slaapverwekkende redevoeringen. Scrum Masters zijn doeners:

  1. De Scrum Master heeft lak aan hiërarchie en heeft geen tijd om nota’s te maken
  2. De Scrum Master volgt geen rechte lijn, maar surft op een grillige context om de producten te maken
  3. De Scrum Master werkt met verschillende disciplines en praat zelfs met uw klanten
  4. De Scrum Master durft een project volledig stopzetten als het nergens naartoe gaat
  5. De Scrum Master verzamelt het talent dat hij nodig heeft en het maakt niet uit waar die zitten

Wat kan je als organisatie doen om de wondere krachten van scrum te kunnen benutten? Als je een grote organisatie bent en je bent klassiek ingericht, dan staat je een alvast flinke uitdaging te wachten. Een klassieke organisatie herken je door bijvoorbeeld naar het organogram te kijken. Zie je allemaal rechthoekige vakjes die vooral onder elkaar geschikt staan? Zijn de vakjes geordend in functie van de expertise van de mensen? Misschien zijn de vakjes geordend op basis van de vaste processen in de organisatie? Bovenaan zie je ook redelijk veel vakjes die mogen beslissen? Bingo! Haal de Kleenex maar al boven en huur een aannemer in:

  1. Sloop de muren uit je organisatie weg en ontdek de mooie collega die daar in dat hoekje zat
  2. Draineer de vochtophoping van het management en verlos je van dat verschrikkelijke waterhoofd
  3. Zet al je ramen open en kijk naar buiten. Ontdek dat je het weer niet kunt beheersen, maar wel kunt leren begrijpen.
  4. Zet een frisse keuken om eens nieuwe gerechten uit te proberen. Verandering van spijs doet eten.
  5. Kijk met z’n allen naar Star Wars en leer: je kunt niet beslissen over leven en dood, focus op het positieve en…May the force be with you.

En als alles gelukt is en helemaal naar je zin, dan kan je champagne drinken op die 39% successen die je boekt en heroïsche verhalen vertellen over de 61% duistere tegenvallers die de kop op steken. Het leven zou saai zijn als alles 100% perfect was, nietwaar.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s