Een samenleving zonder cultuur is dood: epiloog

demorgen

Ik schreef voor de krant De Morgen een artikel over het lage inkomen waar kunstenaars gemiddeld mee moeten leven en over de perceptie dat subsidieaanvragen niet meer objectief beoordeeld worden. Dit artikel verscheen op zondag 23/8/2015 en werd op Facebook trending nieuwsitem.

De reacties op het artikel deden mij in een bepaald opzicht schrikken. Een grote groep mensen haalden sterk uit naar kunstenaars en vonden het onverantwoord dat er (overheids)geld naar kunst gaat. Een beetje gek om dit als reactie te krijgen, gezien er helemaal geen pleidooi gevoerd wordt over het al dan niet toekennen van subsidies. Wel ging het over hoe de perceptie bestaat dat dossiers niet objectief worden goedgekeurd, dat er een groot aantal kunstenaars onder de armoedegrens leven en dat er misschien veel gewonnen kan worden door een groter wederzijds respect en een betere samenwerking tussen verschillende beroepen.

Mijn respect voor mensen die ervoor kiezen om iets te doen in de artistieke sector is nog meer gestegen sinds de publicatie van dit artikel. Ik merk dat er enorm veel zure en onterechte vooroordelen leven over wat kunstenaars doen en hun toegevoegde waarde. Het was schokkend om te lezen hoe sommige mensen het tekort aan middelen voor gezondheidszorg, armoede of andere maatschappelijke thema’s verklaren aan de hand van geld dat naar kunst gaat. Ik ontving beelden van kunstwerken die volgens sommige mensen nooit mochten gemaakt of vertoond worden. Mensen die vinden dat kunstenaars maar in de fabriek moeten gaan werken en het maken van kunst tot de hobbysfeer behoort. Ik ontving ook persoonlijke ‘verwijten’ dat er verborgen boodschappen in het artikel zaten met bijhorende complotten die gesmeed moesten zijn met de redactie van De Morgen. I beg your pardon?!?

Toeval wil dat er af en toe eens een onderzoek gepleegd wordt over welke beroepen er in de toekomst onder druk staan door bijvoorbeeld technologische ontwikkelingen. Denk aan robots die het werk kunnen overnemen en zelfs nauwkeuriger kunnen doen dan een mens.  Hieronder de top 20 van beroepen die met een grote waarschijnlijkheid gaan verdwijnen en ook een lijst van deze die zullen blijven bestaan volgens Oxford University:

top20beroepen

De beroepen die de grootste overlevingskans hebben situeren zich in de exacte wetenschappen (chiropractors, biochemici, ingenieurs,…) en de creatieve en artistieke beroepen (ontwerpers, fotografen, producers, architecten, modeontwerpers…). Niet te verwonderen gezien dit nu net het type werk is waar je moet redeneren en innoveren. Het is het type werk dat onze beschaving net dat tikkeltje meer geeft en vooruitgang mogelijk maakt; zonder hierbij de beroepen die zullen verdwijnen te minachten. Het is gewoon een kwestie van hoe de mens en haar context evolueert.

Het kan pijnlijk zijn als je bijvoorbeeld jaren aan een stuk een job met hart en ziel hebt gedaan, en dan merkt dat de tijd over is. Dit mag echter geen argument zijn om de beroepen van de toekomst aan de schandpaal te zetten en weg te pesten. Het mag ook geen argument zijn om de professionals die functies doen met weinig toekomstperspectief neerbuigend te gaan bekijken en te vingerwijzen als dommeriken. De eigenwaarde en trots van mensen is cruciaal om te kunnen evolueren en nieuwe uitdagingen te zien.

quote-without-feelings-of-respect-what-is-there-to-distinguish-men-from-beasts-confucius-41018

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s