De avondklok van de ambtenaar

NIOD01_AC0763, 28-11-2001, 07:06,  8C, 4557x3024 (843+1940), 100%, niod poster, 1/120 s, R46.3, G27.0, B36.5

Vorige week werden de cijfers bekend gemaakt van het ziekteverzuim bij de Vlaamse ambtenaren. Het ziekteverzuim piekt naar ongeveer 7% en stijgt stelselmatig. Opvallend is dat ongeveer één op vier van de ziektegevallen een psychosociale oorzaak heeft. Ambtenaren worden met andere woorden sterker getroffen door stress en burn-out. Het kabinet van Liesbeth Homans denkt alvast via een aantal werkgroepen na over mogelijke oplossingen. Eén van de suggesties is alle mailverkeer na 18 uur plat leggen bij de overheid.   Deze suggestie geeft de kern van het probleem pijnlijk weer. Een beetje meer inzicht in wat er precies aan de hand is dringt zich op om de juiste maatregelen te nemen.

Survival of the fittest

De Regering trekt bewust de kaart van een overheid die in vertrouwen met elkaar samenwerkt en één van de manieren om dit intern te realiseren is het inzetten op plaats -en tijdsonafhankelijk werken. Je kunt tegenwoordig bijna geen enkele Vlaamse administratie binnen wandelen of de HR medewerker van dienst heeft het over ‘PTOW’. Jawel, er is al een afkorting voor deze manier van werken en we gaan er prat op dat elke ambtenaar zijn job overal kan doen op elk moment van de dag. Het enige wat telt is de resultaten die er op het einde van de rit geboekt worden. Prikklokken worden naar het containerpark gebracht, Vlaamse Administratieve Centra met landschapskantoren schieten als paddenstoelen uit de grond en werkgroepen bedenken kaders om het leven op de werkvloer zo plezant en gezond mogelijk te houden. Dit alles in functie van werkbaar werk: geef meer ruimte aan teams om hun werk zelf te regelen en de werkvreugde komt vanzelf.

En toch zien we een stijging in burn-out. Wat is er aan de hand? Ondanks de vele schitterende initiatieven om het werk op een gezonde manier te organiseren, zijn er krachten die dit jammer genoeg tegenwerken. De Vlaamse overheid heeft net zoals heel wat andere overheden een historische rekening te vereffenen. Bazen die op de één of andere manier niet meewillen en een schaduw werpen over de werkvloer. Besparingen die diensten nekken onder het motto ’meer doen met minder’. Enthousiaste ambtenaren die dag en nacht werken en zichzelf verliezen. Overheden die getroffen worden door fusies en die plots geen toekomst meer hebben en waarbij medewerkers in het luchtledige blijven hangen.

Het primitief brein

Gebrek aan waardering, te weinig middelen, persoonlijkheden die gevoelig zijn voor burn-out,…Allemaal redenen waarom het veertje bij de ambtenaar knapt.  Het enige wat dan nog rest is terugvallen op ons primitief brein: vechten, vluchten of bevriezen.

De slachtoffers van burn-out zitten in de derde categorie en kruipen in hun schulp en vallen letterlijk stil. Moegestreden of gewoon de zinnigheid van hun job verloren. Een andere manier om je te bevriezen in de overheid is gewoon je te nestelen in je statuut. Je zit in je gouden kooi en probeert je niet te veel aan te trekken van wat er allemaal gaande is. Vroeg of laat waait het wel over…

En dan zijn er nog de vechters. Die botsen vaak tegen een muur. Vechters gaan proberen te benoemen wat er mis loopt, maar worden vaak niet serieus genomen of onder druk gezet om braaf en onder de radar verder te werken.  Tot slot zijn er nog de vluchters. Die nemen het hazenpad omdat ze geen toekomst meer zien en toch nog iets van hun leven willen maken.

De avondklok

Er wordt overwogen om dit probleem op te lossen door ambtenaren vanaf 18 uur te verbieden om nog mails te versturen. De ambtenaren hebben burn-out, dus ze werken teveel en de beste manier om dat gedaan te krijgen is hun systeem plat leggen. Alsof je de stekker eventjes uit een machine trekt om dan de dag nadien terug op te starten. Het is in elk geval bijzonder innovatief om een beleid te hebben rond plaats –en tijdsonafhankelijk werken en tegelijk een avondklok te introduceren. Het doet een beetje denken aan oude militaire maatregelen om de veiligheid op de straat de garanderen van zodra de duisternis invalt. Deze keer is het niet voor de veiligheid van de burger, maar voor het welzijn van de ambtenaar omdat die niet voor zichzelf kan zorgen.

Misschien kan de verantwoordelijke voor ambtenarenzaken meteen de sprong voorwaarts nemen en alle ambtenaren vervangen door robots. Zuinig in het onderhoud, eenvoudig te vervangen na gebruik en ze doen precies waarvoor ze geprogrammeerd zijn. Daarvoor is er wel een visie nodig waar al die robots naartoe moeten marcheren, maar dat is slechts een detail en er wordt aan gewerkt. Dat hopen we althans…

En ondertussen sluimert de overheid wanneer de zon achter de horizon verdwenen is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s