Trends Manager van het jaar 2015 bijna bekend!

Manager

Het begon allemaal met een Tweet van Stefaan Michielsen (De Tijd) die fijntjes opmerkte dat bij de 10 genomineerden voor Trends Manager van het Jaar 2015 geen enkele vrouw te bespeuren valt. De foto’s van de gelukkige grijsaards staan mooi te blinken in het magazine Trends en wij kunnen met z’n allen stemmen om de lieverds een kans te geven een plek op de troon te bemachtigen.

Ik kan me nu al levendig de prijsuitreiking voorstellen. De lichte geur van het betere rusthuis die met een zweem de zaal parfumeert. Nadien een lekker glas Champagne en een toastje caviaar om De Manager in eer en glorie te bekrachtigen.

“Grrrrr! Ouwe rakker! Goed gedaan hé!”. Een krachtige schouderklop. Een mooi inplantaatgebit schittert het gelaat gevolgd door een guitige knipoog. Een scheve blik op de Rolex en tijd om in de Porsche te springen. Thuis wacht immers de wulpse blondine die de open haard heeft aangestoken om De Manager Van Het Jaar in haar liefdevolle armen te ontsluiten. De sloeber…

Sinds ik een MBA volg en meer met management bezig ben, lees ik dat boekje van Trends niet meer gezien The Financial Times en Forbes me meer weten te verrassen. Trends is blijkbaar een beetje geëvolueerd naar een mannenblad. P-Magazine voor de serieuze man die niet naar vrouwen kijkt, of zoiets. Bah!

Het is merkwaardig hoe we anno 2015 blijven leven in clichés. Goede managers zijn oude mannen in grijze pakken. Ons brein is zo makkelijk te beïnvloeden. Laten we even een oefening doen met de fotocollage die Trends heeft gemaakt om de genomineerden in beeld te brengen. Kijk naar het beeld en haal er de persoon uit die op vlak van uiterlijk je het meeste aanspreekt. Je kent ze niet. Ga gewoon op je gevoel af.

Heb je er eentje gekozen? Prima zo! Noteer de oude man op een blaadje papier en lees nu verder.

Op de foto van de genomineerden zijn er 6 die lachen en 4 die serieus kijken. Zie je ze?De 6 die lachen staan in het midden van de fotocollage. Op de buitenhoeken de serieuze gevallen, de schaduwrand.

Welke foto trok jou het meeste aan? Was het één van de glimlachende 6 in het midden van de collage? Bingo! Je behoort tot het gros van de mensen die een glimlach ziet als een teken van vertrouwen en toenadering. Wetenschappelijk onderzoek laat zelfs uitschijnen dat de kandidaat die tijdens de glimlach zijn tanden bloot heeft, nog meer kansen heeft om in de prijzen te vallen. Well done, Chris en Tom!

Ik denk dat de Trends Manager van het Jaar 2015 bijna bekend is 😉 Whoehahaha! Snode beeldvorming!

Zet in het midden van de collage een dame met een warme, krachtige uitstraling. Doe haar een rode jurk aan. Ocharme die mannen… En dan hebben we het nog niet over de competenties gehad! Dat is slechts bijzaak in een wedstrijd als deze. Alles draait om perceptie. De perceptie dat oudere mannen met een open glimlach beter zijn. Het cliché bevestigd, steeds opnieuw.

Elke Jeurissen deed een hele poos geleden eens een oproep naar waar er straffe madammen zitten hier in Vlaanderen. Haar lijstje op Twitter is niet meer bij te houden. Daar zitten heel veel topmanagers tussen. Vrouwen die hard werken en succesvolle bedrijven runnen. Hierbij is meteen het excuus dat er geen topladies bestaan, van de kaart geveegd.

Gelukkig laten we het niet aan ons hart komen. De wereld van de vrouwelijke managers zit in hun broekzak en het kleine België is slechts een zandkorrel in het universum. Manager Van Het Jaar…Een relatief begrip.

2 reacties

  1. Maarten

    Mooi verwoord Elke!
    Vandaag in het Belang van Limburg een interview met Heidi Hamerijckx. Geen naam die onmiddellijk een belletje deed rinkelen bij mij, maar baat ondertussen verschillende Quicks uit in Limburg. Ook weer voorbeeld van een mooie carrière op jonge leeftijd!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s