Mecenas Huts

vrijstaat

Vandaag kwam Fernand Huts, de voorzitter van Katoen Natie, in het nieuws. Hij redeneerde dat vrouwen de oorzaak zijn van het feit dat er zo weinig ondernemerschap is. Eva eet van de appel en alle zonden dalen neder. De ondervoorzitter van Katoen Natie is zijn echtgenote Karine.  Ondervoorzitter. Goed zo!  Elk moet zijn plaats kennen in de orde van het dierenrijk.

Ik schrijf dit stuk in Londen. Ik ben er om een MBA te halen aan de London School of Business & Finance. Ik ben bezeten door ondernemerschap en wil het business plan van een bedrijf dat ik samen met mijn goede vriendin Nancy run een extra boost te geven. Nieuws van de dag is hier de voetbal en het feit of het Verenigd Koningrijk al dan niet moet uittreden uit de Europese Unie. De peilingen neigen naar een Brexit. De Londenaars willen bruisen en ondernemen. Ze willen zich loskoppelen van het waterhoofd Europa en zien de corrupte stromen. Ze zijn verontwaardigd.

Ik zit in een koffiebar en kijk rondom mij heen. Ik zie vrouwen van mijn leeftijd en een beetje ouder die zaken doen. Ze leggen connecties en verdiepen zich in trends om het uiterste uit hun zaak te halen. Ik zie veel vrouwen die alleen aan een tafeltje zitten, net zoals ik. Het moment om tussen de ontmoetingen door te reflecteren, een boek te lezen en klaar te staan voor de volgende zet. Ik hou van ondernemen met vrouwen. Er zit passie, schoonheid en souplesse in. Dat komt waarschijnlijk omdat we gewoon de dingen doen en ook een ganse weg afgelegd hebben. Een weg van emancipatie. Niet om mannen te kopiëren, maar om vooral gelijke vrijheden te hebben en daar ons ding mee te doen.

Ik stam af uit een familie die langs vaders kant van adel was. Twee generaties terug is die vergaan in decadentie. Het waren rijke mensen die door familiehistoriek zich konden bezig houden met het verzamelen van kunst en alle dagen het varken uithangen op restaurant. Ik lees over Fernand Huts. Het intrigeert me dat er nog mensen zijn die zo’n uitspraken doen. Het lijkt wel het schilderij van de bompa die aan het spreken is.

Fernand is rijk, een beetje een ‘Sky is the limit’ type. Hij gaf voor de 160ste verjaardag van Katoen Natie een exuberant feest.  Hij vierde het feest in een eigen ‘burcht’.  Ooit was hij zelfs verkozen als volksvertegenwoordiger, maar was steeds afwezig in de Kamer. Politiek ondernemerschap zal  er niet meteen ingezeten hebben… Ik lees ook dat Fernand en zijn vrouw heftige liefhebbers zijn van kunst. Ze zijn mecenas voor onder andere Wim Delvoye, waar je in de pers heel merkwaardige verhalen over kunt lezen.  Op ambtenaren schieten die op zijn kasteeldomein komen enzo…Ik probeer er mij iets bij voor te stellen. Fernand is er trots op. Het  kunstpatrimonium zou naar eigen zeggen Antwerpen een wereldstad maken.

Mecenas Huts. Dankjewel om dit debat op gang te trekken. Je uitspraak is straf, maar nodig in Vlaanderen. Wakker worden! We lopen hopeloos achter. Een overheid die mank loopt, denkkaders die stammen uit het tijdperk van het Ancien Regime en een old boys network dat ons vierkant uitlacht. Changement de décor, svp.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s