Van Brexit naar The Magic Kingdom

maxresdefault

Het is nu het tweede jaar dat ik regelmatig de Noordzee oversteek om in Engeland te studeren. Het land ligt me nauw aan het hart omdat vooral de grootstad Londen me telkens uitdaagt om met een frisse blik naar de wereld te kijken. Ondernemerschap, innovatie en bruisende kunst kleuren de dag. En nu heeft iets meer dan de helft van de Britten ervoor gekozen om de Europese Unie te verlaten. Ze trekken de stekker eruit en willen zelf hun boontjes doppen.

De redenen van de keuze zijn divers. Sommigen willen een betere toekomst en denken dat de Europese format daar onvoldoende antwoorden op geeft. Anderen willen gewoon protesteren tegen alles wat fout loopt. Terrorisme, de bankencrisis, torenhoge huizenprijzen, de opwarming van de aarde en zoveel meer. De stem is geen expliciete stem tegen Europa, maar een stem tegen een leven dat  door velen als een sleur en een last wordt ervaren. De mensen zijn het gewoon moe.

De commentaren in de kranten en op televisie zijn hard en genadeloos. De helft van Engeland wordt als een dom klootjesvolk afgeschilderd dat niet snapt wat voor drama ze veroorzaakt heeft. Doemscenario’s duiken op en de beurs reageert als een hysterisch wicht dat blindelings de waan van de dag volgt.  En toch kan dit signaal een godsgeschenk zijn om eindelijk de oude, primitieve politieke systemen waar we al jaren in functioneren eens te herdenken. Deze crisis kan het beginpunt zijn van een debat dat mensen terug dichterbij brengt om een nieuw samenlevingsmodel te ontwikkelen.

Om dit te doen is er echter wederzijds begrip nodig. Waarom willen we Europa en waarom niet? Als we naar de persoonlijke verhalen luisteren van mensen, dan willen we eigenlijk allemaal hetzelfde. We willen ervoor zorgen dat de volgende generatie een mooie toekomst heeft. We willen een veilig gevoel hebben als we over de straat lopen. We willen gelijke kansen hebben om te leren en te werken. We willen een fijn en kwaliteitsvol leven. Een uitnodiging voor een nieuw maatschappelijk experiment om deze droom waar te maken.

De revolutie van Blockchain

In het nieuwe boek van Don en Alex Tapscott “Blockchain Revolution” is er een nieuw inzicht over hoe de overheid via blockchain op een veel transparantere manier kan werken en zelfs de democratie op een hoger niveau gezet kan worden. Blockhain is een technologie die knooppunten op het internet gebruikt om transacties onmiddellijk en tegelijk door te voeren. Open data is het vrijgeven van digitale actieve gegevens en gaat in deze benadering veel verder dan het louter delen van informatie tussen belanghebbenden. Bij blockchain zal de data ter beschikking staan voor iedereen zodat gemeenschappen zichzelf kunnen organiseren en een publieke toegevoegde waarde maken. In de praktijk komt dit neer op nieuw soort democratisch systeem. Kandidaten voor een politiek mandaat stellen zich verkiesbaar met een slim contract waarin duidelijk weergegeven staat wat ze gaan opleveren eens verkozen. Van zodra de kandidaat verkozen is, krijgt hij pas een vergoeding van zodra de opdracht die geformuleerd is in het slimme contract opgeleverd is.

Deze technologie zou gemeenschappen op een directe manier kunnen verbinden met elkaar. Het gaat hier niet over politieke bastions of macht, maar puur over het creëren van een maatschappelijke waarde uitgewerkt door en voor de bevolking. Het kiessysteem ondergaat via deze visie een revolutie. Het potentieel dat bij mensen aanwezig is om elkaar te helpen met respect voor het eigen belang, wordt hier meteen wakker gemaakt.

Kinderen doen actief mee

Brexit heeft pijnlijk bevestigd dat we met een vergrijzing zitten in de bevolking. Er zijn minder jongeren en daarbij kwam ook nog eens dat er significant veel minder jongeren naar de stembus trokken dan de ouderen. Critici geven aan dat de stem voor Brexit een conservatieve stem is van de ouderen. Daar ligt een grote uitdaging om jongeren terug te boeien voor politiek en maatschappij. Een uitdaging om ook meer jongeren mee te nemen in het verhaal. Hier in België mogen jongeren maar vanaf hun 18 jaar gaan stemmen. Met een vergrijzende bevolking is het misschien te overwegen waard om al vanaf 14 jaar kinderen een stem te geven. Het zal niet alleen het aandeel van de jeugd in politieke keuzes vergroten, maar ook stimuleren om jongeren sneller actief te laten nadenken over de toekomst. En eigenlijk doen ze het al. Recent kreeg ik via Bruno Rouffaer, expert in leiderschap, een aangrijpend filmpje doorgestuurd van een jonge tiener die 24 jaar geleden op de UN een grote bekommernis uitte over hoe volwassenen hun toekomst aan het vergooien waren.

The magic kingdom

Cory Doctorow schreef in 2003 het schitterende science fiction boek ‘Down and out in the Magic Kingdom’. Iedereen leeft er in een Disney kasteel en geld speelt geen rol. Alles staat of valt met wat je geeft. Hoe meer je geeft, hoe meer je terugkrijgt. De nieuwe munteenheid is een ‘Whuffie’ dat staat voor sociaal kapitaal. Als ik veel diensten doe voor een netwerk, dan stijgen mijn whuffies en kan ik daar interessante gunsten mee inruilen. Vergelijk het met kracht van likes op Facebook en de idee achter Bitcoins. Het is een zot idee. Een wereld zonder geld en enkel sociale diensten tussen elkaar. En toch is het mogelijk. Het is gewoon een kwestie van ‘omdenken’. We gaan ervan uit dat  er genoeg is voor iedereen. Als we kijken hoeveel voedsel er verspild wordt en huizen er leeg staan, dan stemt dat tot nadenken. Tijd komt vrij om dingen te doen op een meer ontspannen manier, los van de rat races en gekke machtsverhoudingen waarin we nu beland zijn. Van een ver verleden waar er een United Kingdom en een Europese Unie was, zien we nu The Magic Kingdom. “If you can dream it, you can do it”, zei Walt Disney ooit. Waar is dat witte canvas om te beginnen met tekenen?

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s