Omdat we samen meer weten dan alleen…

Dinobusters

Gisteren kondigde Federaal minister van ambtenarenzaken zijn actieplan aan om burn-out bij ambtenaren aan te pakken. De cijfers rond burn-out stijgen immers jaar na jaar en moeten aangepakt worden.

Het actieplan wordt in De Morgen goed uitgelegd en heeft enkele kern-punten:

 1. Meer thuiswerk en satellietkantoren
 2. Flexibele dagindeling
 3. Tijdelijk ergens anders werken
 4. Intern solliciteren aanmoedigen
 5. Uitbouw expertisecentrum voor begeleiding

Het klinkt allemaal héél mooi. Als ervaringsdeskundige (Nancy) en bijna-ervaringsdeskundige (Elke) zijn we dan ook héél blij met alle aandacht die gaat naar deze prangende maatschappelijke uitdaging. We lopen en hollen onszelf en elkaar steeds meer voorbij en staan niet stil bij het effect daarvan op lange termijn.

Elke Wambacq schrijft er – op vraag van De Morgen – vandaag ook dit opiniestuk over.

We hernemen hier even de conclusie, maar lees zeker het volledige stuk – het is een absolute aanrader (als we dat zo bescheiden mogen zeggen)…

Van burn-out naar burning platform…

View original post 1.041 woorden meer

2 reacties

 1. segersbruno

  Beste Elke, mooi artikel en je slaat spijkers met koppen. Je vergeet echter één dimensie toe te lichten. Het aantal burn-outs in een organisatie (of een team) is ook geheel of gedeeltelijk gerelateerd aan de kwaliteit van het management. Daar bestaan studies over en na meer dan 30 jaar management ervaring in een snel veranderende wereld kan ik die studies alleen maar bevestigen. Een burn-out is volgens mij dus eerst en vooral de verantwoordelijkheid van de manager en vervolgens de verantwoordelijkheid van de medewerker. Bij managers met een jarenlange staat van dienst zijn er geen of weinig burnouts omdat deze personen anticiperen op de problematiek met het juiste empathisch vermogen. Bruno

  Like

  1. wambacq

   Dag Bruno

   Bedankt voor je reactie en we hebben inderdaad niet ze fel stilgestaan bij de rol van de manager. Het is natuurlijk ook een zeer belangrijk element en we waren in elk geval sterk gecharmeerd door o.a. Joan De Winne zijn boek ‘Ze maken ons kapot, meneer’ dat daar sterk op ingaat. Dagelijks merken we de kwade gevolgen van miscast leiderschap in organisaties en het effect op medewerkers. Nog veel werk voor de boek in elk geval 🙂

   Groetjes

   Elke

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s